Peizazhi i mbrojtur “Krastë-Verjon”

Peizazhi i mbrojtur “Krastë-Verjon”

Peizazh i Mbrojtur Krastë-Verjon, Kategoria e V (IUCN). Shpallur me VKM nr. 468, datë 26.07.2018, sipërfaqja 1469.239 ha. Ndodhet në vargun Krujë-Dajt. Zona ndërtohet nga gëlqerorët e Trias-Jurasit dhe të Kretës së sipërme, nga magmatiket (ultrabaziket) dhe pjesërisht nga Flishe, mbi zonën tektonike të Krastë-Cukalit dhe të Krujës. Pjesët më të ulëta të tyre, sidomos […]

Peizazhi i Mbrojtur “Liqeni i Pogradecit”

Peizazhi i Mbrojtur “Liqeni i Pogradecit”

Peizazh i Mbrojtur Liqeni i Pogradecit, Kategoria e V (IUCN), VKM nr 80, datë 18.02.1999:31,410.64 ha. Pjesë e rrjetit EMERALD. Ndodhet nga 695-2,288 m mbi nivelin e detit. Përfshin trevën përreth liqenit të Ohrit, brenda kufirit shtetëror me Maqedoninë e Veriut. Dallohet për larminë e theksuar të peizazheve, ekosistemeve dhe kontrasteve natyrore. Në përbërje të […]

Peizazhi i Mbrojtur “Pishë Poro - Nartë”

Peizazhi i Mbrojtur “Pishë Poro – Nartë”

Me VKM nr. 694, datë 26.10.2022, ekosistemi natyror/ligatinor “Pishë Poro – Nartë” shpallet “Peizazh i Mbrojtur”, Kategoria e V (IUCN). Pjesë e rrjetit EMERALD dhe IBA. Përbëhet nga dy pjesë: Pishë Poro dhe Narta. Akumulimi, në zonën e Pishë Poros, aktualisht, zhvillohet në të dy anët e grykëderdhjes së kanalit kullues të Povelçës, në rreth […]

Peizazh i Mbrojtur Nikolicë

Peizazh i Mbrojtur Nikolicë

Peizazh i Mbrojtur Nikolicë, Kategoria e V (IUCN). Shpallur me VKM nr.102, datë 15.01.1996, me sipërfaqe 510.0ha. Ndodhet midis fshatrave Nikolicë dhe Arrëzë, në juglindje të maleve të Moravës. Në pjesën më të sipërme të pellgut ujëmbledhës të Lumit të Devollit, në lartësitë nga rreth 1,0001,800m mbi rrafshin e detit. Dallohet për ndërtim fiziko-gjeografik të […]

NA NDIQNI

Facebook: AKZM Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura
Instagram: @akzmalbania
Twitter: @akzmalbania

NA KONTAKTONI

Telefono:
E-mail: Info@akzm.gov.al
Adresa: Bulevardi “Dëshmoret e Kombit” Nr.1,1001,Tirane

Orari
E hënë – E enjte 08:00 – 16:30
E Premte 08:00 – 14:00

MINISTRIA E TURIZMIT DHE E MJEDISIT

ZBULO MË SHUMË PËR AKZM