WedJun06

rruga egnatia1

 Via “ Egnatia” a brief history Via “Egnatia” was one of the most important ancientroutes that passed west - east through our country. Known as the road connecting Rome with the Byzantine Empire, it began in the territory of our country from the port of Durres and ended at the border with Macedonia. Historically, it was built in the period between 148-120 BC, by the Roman governor of Macedonia GNAEUS EGNATIUS. It was conceived according to Aristotle’s idea of connecting the Adriatic coast with today’s Turkey crossing through Macedonia, Bulgaria and Greece. The Romans built this road with the intent to control the territories occupied by them. Through this road, they could travel fast to the Balkan Peninsula. Via “Egnatia” was a very important communication artery, especially during the civil war between Julius Cesar and Pompey. Some of the important battles of these two figures of the time have taken place along this path. Many of the most important Roman personalities have traveled along this path. Here we mention Cicero, Mark Anthony, Brutus, Ahenobarbun, Pompeii, Roman Emperor Trajan and many others. In the following periods, in the twelfth century AD, some preachers appeared in “Egnatia” route and began to spread Jesus’ word. The first Christians who passed on this path were the apostles Peter, Silvan, John Mark, and Timothy. Then the apostle Paul and his followers traveled along this path three times. Also, believers from Thessaloniki and Philipo used this path to spread the word of Bible. On the other hand, we must mention the

Download attachments:

Artikujt e fundit

Klosi: “Smile Albania” do ta shndërrojë vendin në destinacion europian të turizmit

  1000 të rinj punësim në turizëm   Klosi: Keni për detyrë të sillni buzëqeshjen, atë buzëqeshje, që shekujt nuk ja hoqën dot s...

Festa ne Pjate/Ditet e Kulinarise/Vere 2018

Programin e "Festa ne Pjate", Feastivalet e Kulinarise, Vere 2018 mund t'i ndiqni ne linkun me poshte https://drive.google.com/file/d/1xe6G...

Informacion mbi 11 Muzete Kombetare te vendit

Institucionet e vizitueshme te trashegimise kulturore MUZEU KOMBËTAR I ARTIT MESJETAR KORÇË   Fondi i tij ka mbi 7 mijë objekte kul...

Trashegimia historike, kulturore dhe natyrore e vendit

POTENCIALI TURISTIK I VENDIT RRETHI  I SHKODRES DHE MALESISE SE MADHE   Trashegimia Historike e Kulturore Kalaja e Rozafes d...

vendodhja e info point

Tabela permbledhese   Nr Lloji i aktivitetit Emertesa e vendit 1 Info point në pikat kufitare ...

Drejtori i AKZM shpjegon detajet e projektit "Smile Albania"

Ne kuader te projektit te lncua nga Kryeministri i Shqiperise Z. Edi Rama, Drejtori i Pergjithshemm i AKZM, Z. Zamir Dedej ka folur per qell...

Rreth Smile Albania

PROJEKTI SMILE ALBAINA Smile Albania është një projekt që do të shoqërojë të gjithë sezonin turistik, është një projekt të cilin Minist...

Festa e verës, Prespë

Në Prespë festohet  "Festa e Verës", dedikuar nje prodhimi tradicional te kësaj Zone të Mbrojtur. Pjesëmarrës: stafi i AKZM-së drejtu...

Go to top
Template by JoomlaShine