Rezervat Natyror i Menaxhuar/ Park Natyror

Liqeni i Shkodrës

Emri i Zonës së Mbrojtur: Rezervat Natyror i Menaxhuar: Liqeni i Shkodrës

 

Kategoria e IV

Vendimi me të cilin është shpallur:Nr 684,date 2.11.2005

 

Sipërfaqja 26535Ha.

 

Vendodhja Ndodhet në Qarkun e Shkodrës ,bashkitë   Shkodër dhe Malësi e madhe. Zonë e mbrojtur (ZM) ndërkufitare. Pjesa e Malit të Zi të liqenit është Park Kombëtar dhe Zonë e Ramsarit. Është liqeni më i madh i Ballkanit dhe një nga më të rëndësishmit e tij

Koordinatat

Kufizohet nga :

Veri: Kufiri shtetëror pika me koordinata (4365915.57L/4661069.80V),

vazhdon përgjatë kufiri shtetëror të vijës së liqenit deri te rruga e Hanit të Hotit, kodra e Kalasë 204.0 m (4370055.25L/4690437.81V);  

Në Lindje:  Kodra e Kalasë 204.0 m (4370055.25L/4690437.81V), vijion përgjatë

rrugës automobilistike Hani i Hotit-Shkodër deri në ndërprejen e rrugës në afërsi të Dobracit (4376407.12L/4662535.07V);  

Në Jug: Me ndërprerjen e rrugës në afërsi të Dobracit

(4376407.12L/4662535.07V), poshtë vijës së verdhë të qytetit të Shkodrës deri te bashkimi i Bunës me lumin e Drinit (4374518.80L/4657264.38V);  

Në Perëndim: Pika e bashkimit të Bunës me lumin e Drinit

(4374518.80L/4657264.38V), kuota 212.o m, maja Taraboshit (594.2 m), maja Golishit (651.8 m), maja Sukës (491.1 m), kufiri shtetëror pika me koordinatat (4365915.57L/4661069.80V).

Rrugët me anë të të cilave shkohet në destinacion

Janë dy rruge qe kufizojnë ketë zone te mbrojtur

Rruga Shkodër Hani I Hotit

Rruga Ura e Bune -Zogaj

Përfaqësuesit specifik të Florës dhe Faunës

Zonë e rëndësishme për shpendët në Europe (IBA), afro 40 lloje shpendësh ujore, për llojin globalisht të kërcënuar Phalacrocorax pygmeus apo Pelecanus crispus Në të jetojnë afro 56 lloje peshqish, ndërmjet të cilëve dhe blini (Acipenser sturio) Ndër gjitarët veçojmë llojin globalisht te kërcënuar lundërzen (Lutra lutra).. Zonë me bimësi ujore të pasur ku veçojmë dhe llojet e Librit te kuq si: zambakët e ujit (Nymphaea alba, Nuphar luteum dhe Nymphoides peltata), arra e ujit (Trapa natans) etj.

Monumente natyre

  1. Olistolitet e Kodrës se Tepes
  2. Mbihipja tektonike e Shirokës
  3. Syri i Sheganit
  4. Syri i Gjonit

Objekte kulturore, fetare, historike brenda zonës:

Objekte fetare

Kisha     Shirokë

Xhamia  Shirokë

Kisha     Vrakë

Kisha     Kamicë

Kisha e Bajzës

Xhamia Aliaj

Objekte në shërbim të komunitetit: ​

Qëndra e Peshkimit  Shirokeë

Shkolla mjedisore në Shegan

Fshati i Paqes në Tarabosh.

Kampingu në Vrakë

Shkolla Zogaj, Shirokë,Vrakë, Sterbeq, Kamicë, Jubicë, Bajzë

Shkolla Mjedisore në Shegan

Regjistrohu me E-mail

Adresa/Kontakte

Rruga: Deshmoret e Kombit nr.1 KP:1000, Tiranë, Albania

Tel: +35542258120 / +35542225068

Email:
info@akzm.gov.al
denonco@akzm.gov.al

Rrjetat Sociale/Mobile App

googleplay