AKZM

Ministri Koka: Qendra informimit në Parkun Shebenik-Jabllanicë edhe qendër edukimi për fëmijët e zonës. Merita kryesore për mbrojtjen e këtij Parku dhe rivitalizimin e tij i shkon banorëve të zones

Ministri Koka: Qendra informimit në Parkun Shebenik-Jabllanicë edhe qendër edukimi për fëmijët e zonës. Merita kryesore për mbrojtjen e këtij Parku dhe rivitalizimin e tij i shkon banorëve të zones

 

Ministri I Mjedisit z. Lefter Koka ishte sot në Parkun Kombëtar Shebenik-Jabllanicë për të inaguruar “Qendrën e Vizitorëve në Steblevë”. Fondi për ngritjen e kësaj qendre rreth 130.000 euro financuar nga qeveria italiane përmes Cooperazione Italiana. Ky projekt u realizua nga Ministria e Mjedisit, AKZM dhe IUCN. Të pranishëm ishin edhe z. Andrea Senatori, Drejtori Cooperazione Italiana, deputetë të zonës, Kryetari i Bashkisë Librazhd si dhe përfaqësues nga pushteti vendor

Parku kombëtar Shebenik-Jabllanicë më i madhi në vend me sipërfaqe rreth 33,927.7 ha

do të ketë për herë të parë një qendër vizitorësh me standarde bashkëkohore. Qendra do të shërbejë si qendër informacioni për turistët vendas dhe të huaj si dhe vizitorë të ndryshëm, për të promovuar gjerësisht vlerat e këtij parku. Qendra  ka një muze  mbi  vlerat e parkut (herbare,foto, historike, kënd për traditat vendase, broshura,harta,fletëpalosje etj.).

Ministri i Mjedisit z. Lefter Koka në fjalën e mbajtur falenderoi dhe vlerësoi angazhimin e deputetit Taulant Balla për realizimin e këtij projekti. Në vijim të fjalës së tij ai tha: - “ Kjo qendër informimi do të jetë edhe qendër edukimi për fëmijët e zonës. Fëmijët do të jenë ambasadorët më të mirë të këtij Parku. Absolutisht merita kryesore për mbrojtjen e këtij Parku dhe rivitalizimin e tij i shkon banorëve të përkushtuar të zonës”.

Nga Librazhdi, Ministri Koka riktheu edhe njëherë vëmendjen tek bashkëpunimi i Ministrisë me shoqërinë civile: – “Nëse në Tiranë flet gjithkush për gjithcka këtu shohim krejt një tjetër situatë, mbushesh me optimizëm që mjedisi shqiptar mund të mbrohet. Lufta për mjedisin është një luftë e përditshme. Në 20 vite gjithkush e harroi. Por sot në këto 3 vite ne jemi bërë bashkë me shoqërinë civile e qytetarët shqiptarë për të përmbushur qëllimin e misionin tonë Mbrojtjen e Mjedisit”

Në fund, ai inkurajoi dhe vlerësoi Agjencinë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura AKZM si institucion të ri të krijuar (2015) për punën e angazhimin e tyre në rivitalizimin e zonave të mbrojtura si atraksion për turizmin vendas dhe atë të huaj

Deputeti zonës Talulant Balla vlerësoi punën e shkëlqyer bërë në Ministri Koka, duke vlerësuar angazhimin e tij dhe menaxhimin me sukses edhe në Bashkinë Durrës disa vite më parë. Ai theksoi se Parku Shebenik-Jabllanicë është më i mbrojturi në Shqipëri falë punës së stafit të administratës së zonave të mbrojtura dhe vetë banorëve

Drejtori i Cooperazione Italiana z. Andrea Senatori siguroi mbështetjen e vazhdueshme të qeverisë italiane në projektet e mjedisit që po ndërrmerr qeveria shqiptare

Në Parkun Kombëtar Shebenik-Jabllanicë Agjencia e zonave të mbrojtura ka përfunduar planin e menaxhimit, ka rritur ndjeshëm monitorimin e plotë të hapësirës së parkut , ka përcaktuar 60 km shtigje te markuar dhe  300 km  të hedhura në GIS për turistë të huaj dhe vendas dhe ndërtuar 4  vend-pushime të vogla për vizitorët.

Është e rëndësishme të theksohet se kemi një rritje të ndjeshme të vizitorëve krahasuar me 2015 , 3400 vizitorë  në këtë park sot krahasuar me 1500 ne vitin e mëparshëm

Kemi rritje të ndjeshme të kafshëve të egra në këtë park , me rreth 30% të numrit total të tyre, falë moratoriumit të gjuetisë

Në këtë park është punuar dhe për përgatitjen e miniguidave natyrore. Janë zhvilluar trajnime me një grup të rinjsh, rreth 20 persona, banorë të zonave përreth, si dhe rreth 30 nxënës nga shkolla Rrajcë dhe Dorëz, të cilët janë quajtur dhe Ambasadorët e Parkut Kombëtar Shebenik-Jabllanicë.

Ministria e Mjedisit me AKZM kanë ndërrmarrë nismën e ngritjes të qendrave të tilla në disa pika strategjike të zonave të mbrojtura në Shqipëri.

Vetëm disa ditë më parë u inagurua Qendra e Vizitorëve Lumi Buna –Velipojë së bashku me Kullën e Vrojtimit .AKZM  po rikonstrukton 4 Qendra vizitorësh në parqet Kombëtare Dajt, Llogara, Divjakë-Karavasta, Theth dhe po rikonstruktohen 2 zyra Adzm në Qafë-Shtamë dhe Valbonë. Investimi si buxhet i qeverisë shqiptare për këto qendra  shkon në  110 milionë lekë të reja. 1 vit më parë u inaguruan dhe 2 qendra vizitorësh, në Prespë të Vogël dhe ne Prespë të Madhe me fonde të KfË.

Festa e Patates

Sot në ingagurimin e qendrës ishin të pranishëm edhe banorë të zonës për të festuar Festën e Patates. Deri më sot nuk është bërë i mundur certiifikimi i prodhimit dhe organizimi i pikave të shitjes në zonë. Patatja e Steblevës prodhohet në zonë me mikroklimën e shkëlqyer. Për këtë produkt bujqësor tokat janë të favorshme, sistemi vaditjes është përmirësuar ndjeshëm.

Kultivohen rreth 150 ha, duke siguruar prodhime të cilësisë së lartë deri 3000 ton në vit, është produkt organik,

Tregu e kërkon pataten e Steblevës dhe ajo ka “emrin” e saj në Durrës, Tiranë. Elbasan, Librazhd por tregtimi bëhet tek tregtarët ambulantë dhe jo në pika grumbullimi dhe pa patur çertifikatën e patates së Steblevës 

Inagurohet Qendra e Vizitorëve, Velipojë

Inagurohet Qendra e Vizitorëve, Velipojë

 

Përfundon rikonstruksioni i Qendës së Vizitorëve, Peisazhi i Mbrojtur Lumi Buna-Velipojë. Të pranishëm në ceremoninë e përurimit ishin Drejtori i Përgjithshëm i Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura, Zamir Dedej, Z. Andrea Senatori, Drejtor i Agjencisë Italiane për Bashkëpunim dhe Zhvillim/Cooperacione Italiane, Z. Boris Erg, Drejtori i Zyrës së Programit të IUCN të Evropës Juglindore, Z. Mauro Ghirotti, Kordinator Programi / MAECI, etj, si dhe përfaqësues të Ministrisë së Mjedisit. Rikonstruksioni i Qendrës së Vizitorëve Lumi Buna-Velipojë, kulla e vrojtimit si dhe të tjera elemente plotësuese të këtij Peisazhi të Mbrojtur janë realizuar nga Ministria e Mjedisit, AKZM, IUCN sipas projektit “Mbështetje Institucionale për menaxhimin e Zonave të Mbrojtura në Shqipëri”, në një vlerë prej 80 000 euro, financuar nga Qeveria Italiane nëpërmjet Cooperacione Italiane. Po me mbështetjen e projektit të IUCN-së është realizuar dhe rikonstruksioni i Qendrës së Vizitorëve të Parkut Kombëtar Shebenik-Jabllanic si dhe i zyrave të Administratës së Zonave të Mbrojtura, Elbasan, të cilat kanë kushtuar rreth 130 mijë euro.

“Sot, fillon një proces i ri për Zonat e Mbrojtura. Ngritja e Qendrave të Vizitorëve ka qenë një prioritet i shkruar, i cili do të realizohet në muajt e ardhshëm. Synimi ynë është që të jenë funksionale 10 Qendra vizitorësh në 10 zonat më të vizituara nga turistët”, deklaroi Zamir Dedej, Drejtori i Përgjithshëm i Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura, AKZM.

Menaxherët e NAPA dhe RAPA do të sigurojnë mirëmbajtjen e kesaj qendre dhe përdorimin e duhur të saj ne te ardhmen, duke ndihmuar dhe informuar vizitorët park. Qendra do të jetë nje pike nisje për guidat turistike në Peisazhin e Mbrojtur te Velipojes, dhe për të promovuar një shumëllojshmëri të infrastrukturës së re turistike Brenda saj të tilla si ecje dhe shtigje bicikletash përgjatë lumit Buna si dhe kullën e vrojtimit te zogjve që mund të përdoret nga vizitorët si dhe për qellime shkencore.

Dr. Mauro Ghirotti, koordinator i programi, pranë Agjencisë italiane për Bashkëpunim dhe  Zhvillim tha: "Eshte shumë pozitive dhe motivuese teksa shikon se mbështetja jonë e vazhdueshme për të ruajtur trashëgiminë natyrore shqiptare, rezultatet e punës shkencore të kryera me institucionet kryesore shqiptare, italiane dhe ato ndërkombëtare në ndihmë të autoriteteve kombëtare për vendimmarrjen dhe hartimin e politikave, lidhur me menaxhimin e zonave të mbrojtura, materializohet në veprime konkrete për të ruajtur peisazhin e mbrojtur Lumi Buna-Velipojë ".

Zonat e mbrojtura kanë nje potencial të madh për zhvillimin e turizmit të qëndrueshëm; ato mund të përmirësojnë statusin socio-ekonomik të komuniteteve lokale dhe njekohesisht te kontribojnë në ruajtjen e biodiversitetit. "Në Shqipëri kemi dëshmuar një tendencë në rritje në zhvillimin e turizmit dhe rritjen e numrit të vizitorëve në zonat e mbrojtura. Kjo duhet të mbështetet me infrastructure per vizitoret dhe aftesi interpretuese te duhura të autoriteteve te zonave te mbrojtura ", tha z Boris Erg, Drejtor i Zyrës Rajonale IUCN për Europën Lindore dhe Azinë Qendrore. "IUCN është e angazhuar për të mbështetur autoritetet shqiptare në zhvillimin e turizmit të qëndrueshëm në zonat e mbrojtura, duke përfshirë planifikimin e menaxhimit të vizitorëve, zhvillimin e infrastrukturës së turizmit te lehte e te kujdeshem, si dhe ngritjen e kapaciteteve për interpretimin dhe menaxhimin e vizitoreve", perfundoi z Erg.

Për rikonstruksionin e Qendrës së Vizitorëve në Peisazhin e Mbrojtur Lumi Buna-Velipojë punimet kanë nisur më 1 qershor dhe përfunduan më 28 shtator 2016. Qendra ka disa ambiente, si muzeu, ku gjendet një informacion i gjerë për vizitorët dhe nxënësit e shkollave, panele e piktura me tematika të ndryshme të zonës së mbrojtur. Kjo qendër mund të presë rreth 30 persona njëherësh. Numri i vizitorëve është rritur në krahasim me vitin e kaluar. Zonat e Mbrojtura që administrohen nga Administrata e Zonave të Mbrojtura, Shkodër vitin e kaluar shënuan rreth 51 500 vizitorë, ndërdsa këtë vit rreth 59 mijë, një pjesë e mirë e të cilëve të huaj. Peisazhi i Mbrojtur Lumi Buna-Velipojë preferohet shumë nga turistë vendas dhe të huaj, si dhe nxënësit shkollave janë prezentë gjatë gjithë vitit, pasi për ta kjo zonë është një laboratorë natyre. Kjo zonë e mbrojtur është lehtësisht e vizitueshme, si dhe duke qenë zonë bregdetare vizitohet gjatë gjithë vitit, duke ofruar birdëhatching, ecje të lirë, shëtitje me biçikletë. Në zonën e mbrojtur lumi Buna/Velipojë përveç qendrës së vizitorëve janë bërë edhe investime të tjera:

a) Eshtë ndërtuar një kulle vrojtimi për shpendët në vendin e quajtur këneta e Gjerdafit me një lartësi 9 m.

b) Eshtë ndërtuar një belvedere në breg të lumit Buna me një pamje fantastike.

c) Janë identifikuar 7 shtate shtigje për biçikletat. Më pas është prodhuar dhe instaluar sinjalistika konform standardeve europiane janë vendosur 100 shtylla standard me 450 tabela përkatëse për secilin shteg.

d) Janë vendosur dy tabela informacioni njëra afër qendrës së informacionit e tjetra afër belvederes në breg të lumit Buna, ku pasyrojnë një informacion për zonën e mbrojtur.

e) Janë blerë disa pajisje të domosdoshme për monitorimin e florës dhe faunës në zonë.

Kush është AKZM:

Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura, e krijuar me Vendim të Këshillit të Ministrave Vendimi. Nr. 102, datë 4.2.2015, ka për qëllim menaxhimin, mbrojtjen, zhvillimin, zgjerimin dhe funksionimin e sipërfaqeve të zonave të mbrojtura në vendin tonë, që përbëjnë sot rreth 16% të territorit të Shqipërisë. AKZM menaxhon rrjetin e zonave të mbrojtura dhe rrjetet e tjera natyrore si Natura2000 sipas planeve të menaxhimit të hartuara. AKZM monitoron dhe inventarizon florën dhe faunën në këto zona, si dhe një aspekt shumë i rëndësishëm është gjenerimi i të ardhurave nga shërbimet ndaj të tjerëve. AKZM do t’i përdorë këto të ardhura për të investuar në po këto zona. Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura ka një staf prej 274 persona, nga të cilët 20 në zyrën qendrore dhe 254 në Administrata Rajonale të Zonave të Mbrojtura.

ëebsite i AKZM-së: akzm.gov.al

Projekti “Mbështetja institucionale për menaxhimin e zonave të mbrojtura në Shqipëri”, IUCN

Shqipëria është një vend i pasur me diversitet biologjik dhe mbi një e treta e territorit të saj është e mbuluar me pyjet-vendbanimi i ujqerve, arinjve, rrëqebullit, derrit te egër dhe shumë llojeve të tjera te faunes se eger.

Megjithëse rrethuar nga pasuritë natyrore, shumë njerëz në Shqipëri luftojnë për të bërë me te miren per te veten e tyre. Një nga planet tashme të mire avancuara është shfrytezimi i parqeve kombëtare të vendit dhe zonave të tjera të mbrojtura ne mbeshtetje te nevojave te popullsise, si dhe te vete natyrës. Bashkepunimi Italian për Zhvillim është duke bashkëpunuar me Unionin Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN) për të promovuar qasje të reja për menaxhimin e zonave të mbrojtura, për të treguar një gamë të gjerë të përfitimeve që komunitetet lokale dhe më gjerë do të mund të gëzojnë nga ekosistemet e mire ruajtura dhe mirë-funksionale. Projekti ka për qëllim të përfshijë në mënyrë aktive popullsinë lokale dhe influencimin e tyre ne të ardhmen zonave të mbrojtura të Velipojës dhe Shebenik-Jabllanicës, të trajnojë zyrtarët në menaxhimin e zonave të mbrojtura dhe të rrisë ndërgjgjësimin për të ndihmuar qeveritë lokale dhe kombëtare për të shfrytëzuar më mirë potencialin natyror të këtyre zonave. Aktivitetet janë të mbështetura nga dy anëtarët e IUCN në Shqipëri: Instituti për Ruajtjen e Natyrës të Shqipërisë (INCA) dhe Shoqata per Ruajtjen dhe Mbrojtjen e Mjedisit Natyror në Shqipëri (PPNEA).

ëebsite i projektit: ëëë.iucn.org/projectalbania

Broshura "Për një të ardhme të qëndrueshme"

https://ëëë.iucn.org/sites/dev/files/import/doënloads/albania_brochure_eng_31_05_2012_ëeb_1.pdf

Turizmi i Qëndrueshëm në Zonat e Mbrojtura të Shqipërisë – Një gur i çmuar për zhvillimin ekonomik dhe mbrojtjen e natyrës

Turizmi i Qëndrueshëm në Zonat e Mbrojtura të Shqipërisë – Një gur i çmuar për zhvillimin ekonomik dhe mbrojtjen e natyrës

Shkodër, 29 shtator 2016-Zonat e Mbrojtura kanë një potencial të jashtëzakonshëm për zhvillimin e turizmit të qëndrueshëm – një factor kyç në përmirësimin e situatës social-ekonomike të komuniteteve vendore si dhe kontribuojnë për mbrojtjen e biodiversitetit. Ky është një ndër mesazhet e e Konferencës 2-ditore mbi “Zhvillimi i Turizmit në Zonat e Mbrojtura” që zhvillohet në Shkodër në datat 29 - 30 shtator 2016, organizuar nga Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura (AKZM) me mbështetjen e projektit të financuar nga BE-ja, NaturAL. Përfaqësues të qeverisë vendore, OJF-ve, komunitetit të biznesit që operon në zonat e mbrojtura, dhe pjesmarrës të tjerë kanë rënë dakord që zhvillimi i qëndrueshëm i turizmit në zonat e mbrojtura duhet të fillojë me plane menaxhimi te rregullta, infrastrukturën e turizmit dhe ngritjen e kapaciteteve për shërbime përkthimi dhe menaxhimin e vizitorëve nëpërmjet një bashkëpunimi të ngushtë ndërmjet autoriteteve për zonat e mbrojtura, komuniteteve lokale, dhe operatorëve turistike.  Ky eveniment përbën një mundësi unike për operatorët turistikë në Shqipëri që të takohen me partnerët potencialë të te eko-turizmit vendor, për të mësuar më shumë rreth ofertave dhe kërkesave të tyre, si edhe për të vlerësuar mundësitë e investimeve potenciale në zhvillimin e qëndrueshëm të turizmit. Në ditën e parë të konferencës u hap panairi për turizmin i titulluar “Të njohim zonat e mbrojtura”, i cili u fokusua në praktikat më të mira të Sektorit Privat (me apo pa mbështetjen e projekteve dhe OJF-ve), ose të Administratës Rajonale për Zonat e Mbrojtura (ARZM). Iniciativat për turizmin dhe produktet që ofrojnë zonat e mbrojtura të Shqipërisë u prezantuan në panair dhe u promovuan potencialet për zhvillimin e qëndrueshëm social-ekonomik të këtyre zonave. Konferenca do të mbyllet në datën 30 Shtator me ceremoninë e hapjes së Qendrës për Vizitorët në Velipojë e cila nxjerr në pah një sinergji të rëndësishmë dhe koordinim ndërmjet donatorëve ndërkombëtarë. Duke synuar mbështetjen për zhvillimin e qëndrueshëm të turizmit në Zonën e Mbrojtur të Lumit Buna, promovimin e vlerave të Parkut dhe ofrimin e një hapësire për edukimin e të rinjve, qendra e vjetër e informacionit në Velipojë u rehabilitua nga projekti “Mbështetje Institucionale për Menaxhimin e Zonave të Mbrojtura” (MIMZM) i financuar nga Kopeacioni Italian për Zhvillim.  AKZM dhe menaxherët e Parkut do të marin përsipër mirëmbajtjen e qendrës dhe do të sigurojnë përdorimin sa më efikas të saj në të ardhmen.

SHËNIM:

Rreth projektit

Emri i plotë i projektit NaturAL është “Forcimi i Kapaciteteve Kombëtare për Ruajtjen e Natyrës – Përgatitja për Rrjetin Natura 2000”. Ai financohet nga Bashkimi Evropian dhe synon të ndalojë humbjen e biodiversitetit nëpërmjet përmirësimit të menaxhimit të Zonave të Mbrojtura në Shqipëri. NaturAL zbatohet nga Agjencia Italiane për Bashkëpunim dhe Zhvillim (AICS), Unioni Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN) dhe Shoqëria Botanike Italiane (SBI).

Projekti po mbështet zbatimin e të paktën pesë planeve ekzistuese të menaxhimit në zonat e mbrojtura në Shqipëri, të përzgjedhura si zona prioritare: Liqeni i Shkodrës; Korab-Koritnik; Divjaka-Karavasta; Mali i Tomorrit; dhe Bredhi i Hotovës-Dangëlli si dhe ndërhyrjen në 5 zona dytësore: Lumi Buna-Velipojë; Mali i Dajtit; Shebenik-Jabllanica; Vjosa – Narta; dhe Llogara.

www.natura.al

Mbi Agjencinë Italiane për Bashkëpunim dhe Zhvillim

Në 20 vitet e fundit, Shqipëria ka ndërmarë hapa të rëndësishëm përpara drejt stabilizimit social-ekonomik, konsolidimit të institucioneve demokratike dhe rritjes ekonomike në mënyrë progresive.  Agjencia Italiane për Bashkëpunim dhe Zhvillim e cila e ka ndjekur këtë rrugëtim synon të mbështesë procesin e Integrimit të vendit në Bashkimin Evropian dhe të identifikojë prioritetet dhe strategjitë për abatimin e acquis communautaire, sikundër parashkohet në protokollin e ri të Zhvillimit Itali-Shqipëri 2014-2016. Për të forcuar bashkëpunimin social-ekonomik, Italia po adopton një qasje ndërsektoriale duke zbatuar projekte në shumë fusha. Zyra Italiane për Bashkëpunim zbaton marëveshje dypalëshe dhe shumëpalëshe duke ofruar mbështetje edhe për projektet e organizatave jo fitimprurëse dhe bashkëpunimin e decentralizuar.

www.italcoopalbania.org

Rreth IUCN, Unioni Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës

IUCN është një bashkim unik i qeverisë dhe organizatave të shoqërisë civile. Ajo u ofron organizatave private, publike dhe jo-qeveritare njohuritë dhe mjetet e nevojshme që bëjnë të mundur zhvillimin njerëzor, zhvillimin ekonomik dhe mbrojtjen e natyrës në mënyrë harmonike. E themeluar në vitin 1948, IUCN është tashmë rrjeti më i madh dhe i shumëllojshëm mjedisor me 1,300 organizata anëtare dhe rreth 15,000 ekspertë. Eshtë lider në fushën e të dhënave, procesimit dhe analizave të tyre. Anëtarët e tij bëjnë të mundur që IUCN të përmbushë rolin si inkubator i besueshëm i praktikave më të mira të mjeteve dhe standarteve ndërkombëtare. IUCN siguron një hapësirë neutrale ku akorët e shumëllojshëm përfshirë qeveritë, OJF-të, shkencëtarët, biznesin, komunitetet vendore, organizatat dhe të tjerë që punojnë së bashku për të gjetur zgjidhje për sfidat e mjedisit që sigurojnë zhvillim të qëndrueshëm. Puna me shumë partnerë i mundëson IUCN një numër të konsiderueshëm projektesh në mbarë botën. Duke kombinuar arritjet më të fundit të shkencës me njohuritë tradicionale të komuniteteve vendore këto projekte bëjnë të mundur rikuperimin e mjediseve të dëmtuara, rimëkëmbjen e ekosistemeve dhe mirëqënien e njerëzve.

www.iucn.org

https://twitter.com/IUCN/

Rreth Shoqërisë Botanike Italiane (SBI)

Shoqata Botanike Italiane (SBI) është një organizatë jo-fitimprurëse e themeluar në Firence më 1888, origjina e së cilës ka qenë Shoqëria Botanikë e Firences, shoqata më e vjetër botanike  në botë. SBI ka qenë përgjegjëse për Ministrinë Italiane të Mjedisit që prej 1996 përmes projektit “BioItaly” që parapërgatiti krijimin e Rrjetit Kombëtar Natura 2000, i cili identifikoi speciet e listuara në Habitatet Evropiane dhe Direktivën e Shpendëve si dhe zonat e rëndësisë së veçantë dhe Zonat e Mbrojtura në nivel kombëtar. Në 2013 (SBI) u caktua nga Ministria Italiane e Mjedisit për të analizuar situatën e habitateve Natura 2000 në Itali. SBI po koordinon një ekip ekspertësh (botanistësh, zoologësh dhe GIS) prej institutioneve kryesore italiane shkencore dhe universitetet.

www.societabotanicaitaliana.it

Rreth Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura (AKZM) dhe Agjencive Rajonale të Zonave të Mbrojtura

E themeluar në 2015, Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura është përgjegjëse për menaxhimin, mbrojtjen, zhvillimin, zgjerimin dhe funksionimin e sipërfaqeve të zonave të mbrojtura në vendin tonë, që përbëjnë sot rreth 16% të territorit të Shqipërisë. AKZM dhe AdZM kanë detura dhe përgjegjësi sipas legjislacionit mjedisor dhe Ministrisë përgjegjëse për zonat e mbrojtura dhe më kryesoret janë:

 (a) menaxhimi i zonave të mbrojtura dhe habitateve sipas ligjeve kombëtare dhe konventave e marrëveshjeve ndërkombëtare; 

(b) promovimi dhe shpërndarja e informacionit, edukimi për mjedisin dhe rritja e ndërgjegjësimit për zonat e mbrojtura

(c) zhvillimi i qëndrueshëm i aktivitetit ekonomik brenda zonave të mbrojtura.

akzm.gov.al

Konkurrrim me ide kreative, në kuadër të Ecapital Culture 2016

Konkurrrim me ide kreative, në kuadër të Ecapital Culture 2016

I/e nderuar

Në kuadër të procesit të bashkëpunimit të vendeve të përfshira në Strategjinë e Bashkimit Evropian për Makrorajonin Adriatiko-Jonian ( EUSAIR) dhe prioriteteve në kuadër të Shtyllës së Katërt “Turizmi I Qëndrueshëm”, inkurajojmë institucionet që ju përfaqësoni dhe gjithë partnerët tuaj, të bëhen pjesë e konkurrimit me ide kreative dhe inovative të iniciativës së mëposhtme.

Afati për të aplikuar është deri në datën 15 Shtator 2016.

 

Suksese !

"Ruajtja e Ago-biodiversitetit në Shqipërinë rurale"(CABRA)

"Ruajtja e Ago-biodiversitetit në Shqipërinë rurale"(CABRA) 

 

Financuar:           Ministria Federale Gjermane për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (BMZ)

Rajoni i projektit:             Alpet Veriore, Shqipëri

Kohëzgjatja:                       2012-2017

 

Financuar nga Ministria per Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim dhe zbatuar nga Deutsche Gesellschaft

für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, projekti "Ruajtja e Ago-biodiversitetit në Shqipërinë

rurale"(CABRA) synon të ndalë humbjen e biodiversitetit dhe të rrisë larminë e specieve vendase të

kafshëve e bimëve. Që kjo të realizohet me sukses, njerëzit duhet të njohin vlerat dhe përfitimet e tyre.

Kjo vlen sidomos në rastin e zonave të varfra rurale, ku shumë prej banorëve kanë lënë shtëpitë, pasi

nuk shihnin asnjë perspektivë ekonomike. Nëse këto fusha të nxisnin të ardhura më të mëdha dhe nëse

të drejtat e pronësisë dhe përdorimit të burimeve natyrore do të forcoheshin, ka shumë të ngjarë që

biodiversiteti do ishte më i mbrojtur. Për rrjedhojë dhe në funksion të rritjes së vlerës së përgjithshme të

rajonit, CABRA po promovon turizmin e qëndrueshëm malor, bujqësinë dhe biznese të tjera, që krijojnë

përfitime ekonomike e mjedisore.

CABRA vepron në nivel kombëtar, rajonal e lokal. Ajo forcon kompetencat e njësive të qeverisjes vendore dhe administratave në të gjitha këto nivele. Sidoqoftë ky projekt nuk kërkon të vendosë për njerëzit, por bashkë me ta. Kjo është arsyeja që CABRA zbaton një qasje qeverisëse, e cila përfshin një shumësi aktorësh.

Vjen për fëmijët revista “Hapat e Gjelbër”

Vjen për fëmijët revista “Hapat e Gjelbër”

Edukimi mjedisor në Shqipëri vjen si domosdoshmëri e formimit të qytetarëve të rinj me atë pjesë të edukimit të munguar. Dikur i pranishëm me produkte periodike, sot thjesht i përqëndruar në nivelin e organizimeve pikësore. Për të sjellë traditën e revistave që nuk i kanë munguar fëmijëve të dikurshëm, revista “HAPAT E GJELBËR” do të vijë çdo tre muaj, për të informuar fëmijët e moshave 10 – 13 vjeç dhe këdo i cili do të dijë më shumë për vlerat natyrore të Zonave të Mbrojtura, llojet e veçanta, dhe shumë kuriozitete.

Publikimi i revistës u arrit me mbështetjen e Projektit NaturAL, financuar nga BE dhe partnerëve Ministria e Mjedisit, AKZM, IUCN. Këtë revistë e gjeni pranë çdo AdZM-je në Shqipëri si dhe mund ta shkarkoni në faqen e web-it www.natura.al

http://www.natura.al/page.php?lang=al&section=publications 

AKZM dhe AdZM, vizitë pune në Çeki

AKZM dhe AdZM, vizitë pune në Çeki

Një grup drejtuesish dhe punonjësish nga AKZM dhe AdZM-të e rretheve po zhvillojnë një vizitë pune në Çeki. Në tetor të vitit 2015, dy drejtuesit: të Agjencisë Kombëtare e Zonave të Mbrojtura në Shqipëri (NAPA AL) dhe Agjencisë për Ruajtjen e Natyrës të Republikës Çeke (NCA CR), nënshkruan një Memorandum të Bashkëpunimit (MOC). Pas takimit të parë të mbajtur në Shqipëri, dy institucionet vendosën për të zhvilluar dhe për të nënshkruar një Plan Veprimi, i cili do të shoqëronte marrveshjen.

Siç u përmend në marrveshje, AKZM dhe ARNÇ do të zhvillojnë procedura dhe projekte për shkëmbimin e rregullt të informacionit mbi ruajtjen e natyrës dhe mbrojtjen e peizazhit, komunikimin, edukimin dhe ndërgjegjësimin e publikut në fushat prioritare:

(A) Ngritja e sistemeve të përshtatshme të informacionit për përpunimin e të dhënave të biodiversitetit dhe menaxhimit;

(B) Shkëmbimi i të dhënave teknike dhe vënia e informacionit në dispozicion të publikut;

(C) Identifikimi izonave të rëndësishme, në bazë të Konventës së Bernit, rrjetit Emerald si dhe Naturës2000;

(D) Monitorimi, inventari, analiza e të dhënave dhe përpunimi;

(E) Menaxhimi i zonave të mbrojtura (ZM) duke përfshirë dokumente strategjike (planet e menaxhimit), zhvillimi i turizmit të qëndrueshëm dhe përdorimi i qëndrueshëm i burimeve natyrore.

Të dy institucionet kanë rënë dakord për zhvillimin e projekteve të përbashkëta me interes për të dy vendet, organizimi i aktiviteteve të përbashkëta për të ndarë përvojën mes dy Agjencive, procesi i ndërtimit të kapaciteteve me qëllim rritjen e kapaciteteve njerëzore në institucionet shqiptare. Gjithashtu, do të bashkëpunojmë në zhvillimin e bazës së të dhënave për llojet dhe habitatet.

Menaxher i Pavarur i Projektit për zbatimin e një Qendre për Shpëtimin e arinjve në Shqipëri

Kerkohet Menaxher i Pavarur i Projektit për zbatimin e një Qendre për Shpëtimin e arinjve në Shqipëri

FOUR PAWS International është një organizatë ndërkombëtare e cila kujdeset për mirëqenien e kafshëve. Ajo është me seli në Vjenë si dhe ka disa zyra dhe projektesh në mbarë botën. FOUR PAWS synon të mbështesë qeverinë shqiptare në ndërtimin e një qendre shpëtimi për arinjtë keqtrajtuar në Shqipëri. Përveç çështjes së shëndetit të kafshëve, projekti do të fokusohet në edukimin për mirëqenien e kafshëve, natyrës dhe mbrojtjen e mjedisit. FOUR PAWS është duke kërkuar për një konsulent për të menaxhuar zbatimin e projektit në bashkëpunim të ngushtë me qeverinë shqiptare. Konsulenti do të ketë një kontratë pune për rreth 10 deri në 20 orë në javë (duke filluar mundësisht nga 15 korrik 2016).

 

Free lanced Project Manager
for implementation of a Bear Rescue Center in Albania
FOUR PAWS (VIER PFOTEN) International is an international animal welfare organization headquartered in Vienna with several offices and projects around the world. FOUR PAWS intends to support the Albanian government in building a rescue center for mistreated bears from Albania. Beside the animal welfare issue the project will also focus on education for animal welfare, nature and environmental protection.
FOUR PAWS is looking for a consultant to manage the implementation of the project in close cooperation with the Albanian government on honorary contract for around 10 to 20 hours per week (starting preferably from July 15th 2016).
The project manager should
 Coordinate the implementation of the project according to the objectives and standards of FOUR PAWS
 Support the responsible department of the Albanian Ministry of Environment with the creation of a sanctuary concept and all necessary documents for financial application
 Liaise and build up a network with local and regional authorities and other stakeholders
 Define the budget, financial expenditures and incomes of the investment and running business
 Support Ministry with creation of a Fundraising strategy and the application for (external) sponsorship
 Hosting international delegation of FOUR PAWS and related stakeholders in Albania
 Establish contacts with bear owners and support rescue actions
 If necessary act as contact person for Albanian media in close consultation with FOUR PAWS
Key requirements
 University studies and/or longstanding professional experience preferably in business economics or law
 Excellent communication, organizational and administration skills
 Very good skills & expertise in negotiation and lobbying with private and public institutions
 Very good written and spoken English
 Computer literacy (Internet, MS Office requested, MS Project welcome)
 Driving license
 Personal identification with animal welfare nature & conservation topics
Please send your comprehensive application documents (CV, resume, references) via E-Mail to Ms. Ulrike Wüstner, ulrike.wuestner@vier-pfoten.org

Mundesi trajnimi per punonjesit e Zonave te Mbrojtura

 

Capacity building is at the core of our work in the Federation. EUROPARC members can benefit from several opportunities developed by the Directorate and the Federation sections: join an annual training seminar organised in Siggen, participate in the severalworkshops organised during our Annual Conference, or even benefit from the numerous tools we provide to our members, like the Communications Toolkit, specially designed toimprove communication skills of Natura 2000 managers.

Despite the opportunities within the Federation and EUROPARC sections, there are some interesting opportunities for improving your skills in different fields. EUROPARC Federation curated for you 5 interesting trainings, from governance of protected areas, to management tools, geospatial software and certified training for guides. And there is even a discount for EUROPARC members in a special training in Spain!

 

 

http://www.europarc.org/news/2016/05/training-opportunities-for-protected-areas-staff/?platform=hootsuite

Page 7 of 19

Regjistrohu me E-mail

Adresa/Kontakte

Rruga: Deshmoret e Kombit nr.1 KP:1000, Tiranë, Albania

Tel: +35542258120 / +35542225068

Email:
info@akzm.gov.al
denonco@akzm.gov.al

Rrjetat Sociale/Mobile App

googleplay