AKZM

Të gjithë mbrojtës të pyjeve” nismë e AZM Elbasan

Administrata e Zonave të Mbrojtura në Qarkun Elbasan, ka dalë me një inisiativë të veçantë për të nxitur shoqërinë civile, specialistë pyjesh apo mjedisi, biologë, studentë, pasionantë të natyrës, njerëz të thjeshtë, me qëllim krijimin e një grupimi shoqëror për të diskutuar dhe vepruar me aksione të vogla esenciale që mund të sjellin ndryshime pozitive në ruajtjen dhe mirëmbajtjen e parkut Kombëtar Shebenik-Jabllanicë. Kjo inisiativë vjen nga administrata e këtij parku për ta kthyer atë në një atraksion për vizitorët dhe për të ruajtur florën dhe faunën e tij.

Stafi i AKZM

Logo akzm sfond gri

Drejtor i Përgjithshëm Zamir Dedej  Kontakti: Zamir.Dedej@akzm.gov.al

Sekretar: Mimoza Rustemi Mimoza.Rustemi@akzm.gov.al

Drejtor i Menaxhimit dhe Projekteve Adriana Petri Adriana.Petri@akzm.gov.al

Drejtor Finance dhe Shërbimeve Mbështetëse Vjollca Diku Vjollca.Diku@akzm.gov.al

Për më shumë informacione per strukturen e AKZM klikoni


Organizimi i AdZM

 1. Administrata Berat [Drejtor AdZM, Berat Fatos Nako Fatos.Nako@akzm.gov.al]
 2. Administrata Dibër [Drejtor AdZM, Dibër, Bekim Qosja Bekim.Qosja@akzm.gov.al]
 3. Administrata Durrës [Drejtor AdZM, Durrës, Naim Herri Naim.Herri@akzm.gov.al]
 4. Administrata Elbasan [Drejtor AdZM, Elbasan, Fatmir Brazhda Fatmir.Brazhda@akzm.gov.al]
 5. Administrata Fier [Drejtor AdZM, Fier, Ardian Koçi Ardian.Koçi@akzm.gov.al]
 6. Administrata Gjirokastër [Drejtor AdZM, Gjirokastër Grigor Dushi Gligor.Dushi@akzm.gov.al]
 7. Administrata Kukës [Drejtor AdZM, Kukës Besnik Hallaçi Besnik.Hallaçi@akzm.gov.al]
 8. Administrata Korçë [[Drejtor AdZM, Korçë Mihallaq Qirjoi Mihallaq.Qirjo@akzm.gov.al]
 9. Administrata Lezhë [Drejtor AdZM, Lezhë Pjetër Toni Pjetër.Toni@akzm.gov.al]
 10. Administrata Shkodër [Drejtor AdZM, Shkodër Agim Dardha Agim.Dardha@akzm.gov.al]
 11. Administrata TiranëDrejtor AdZM, Tiranë]
 12. Administrata Vlorë [Drejtor AdZM, Vlorë Lorela Lazaj Lorela.Lazaj@akzm.gov.al]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historiku i AKZM

contact us1
blue flower
raindrops
walden pond

AKZM Historiku


Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura, e krijuar me Vendim të Këshillit të Ministrave Vendimi. Nr. 102, datë 4.2.2015, ka për qëllim menaxhimin, mbrojtjen, zhvillimin, zgjerimin dhe funksionimin e sipërfaqeve të zonave të mbrojtura në vendin tonë, që përbëjnë sot rreth 16% të territorit të Shqipërisë. AKZM menaxhon rrjetin e zonave të mbrojtura dhe rrjetet e tjera natyrore si Natura2000 sipas planeve të menaxhimit të hartuara. AKZM monitoron dhe inventarizon florën dhe faunën në këto zona, si dhe një aspekt shumë i rëndësishëm është gjenerimi i të ardhurave nga shërbimet ndaj të tjerëve.

AKZM Vendodhja

AKZM, Tiranë, Shqipëri

 • Adresea: Rruga Norbert Jokl, KP:1000, Tiranë, Shqipëri
 • Telefoni: +355 4 225 81 20 / +355 4 222 50 68
 • Na kontaktoniE Hënë - E Enjte  08:00 - 16:30 ,   E Premte  08:00 - 14:00
 • info@akzm.gov.al

AKZM Dokumente

1
4
5
8

Ekspertët

AKZAM: - LISTA E EKSPERTËVE DHE BASHKËPUNTORËVE

AKZM bashkëpunon me eksperte shqiptare dhe te huaj qe operojne ne fushen e mjedisit ne kuader te studimeve, zhvillimit dhe menaxhimit te zonave te mbrojtura, natyres ne Republiken e Shqiperise

EMER MBIEMEREkspert i.....
CV e shkurter
EMER MBIEMERexp
cv
EMER MBIEMERexp
EMER MBIEMER exp
EMER MBIEMERexp
EMER MBIEMERexp

AKAZM Studime dhe Projekte

Studime për zonat e mbrojtura75%
Konferenca dhe botime75%
Projekte kombëtare75%
Projekte ndërkombëtare75%

Harta interaktive e Zonave të Mbrojtura në Republikën e Shqipërisë

Shënim: Ju lutemi klikoni mbi zonën në hartë për të marrë më shumë informacion!

Takim me komunitetin e Vermoshit, Tamares dhe Boges

Hapja e programit u bë nga Elvana Ramaj, përfaqësuese e Ministrisë së Mjedisit, më pas përshëndetën Kryetari i Bashkisë së Malësisë së Madhe Tonin Marinaj dhe përfaqësuesja e Projektit ECRAN-BE, Drejtori i Përgjithshëm i Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura, Zamir Dede prezantoi rolin e AKZM-së në menaxhimin dhe monitorimin e zonave të mbrojtura si dhe zgjerimin e sipërfaqeve të tyre.
Më pas u bë prezantimi i projekteve bashkëpunuese të qeverisë për ruajtjen dhe zhvillimin e qëndrueshëm të biodiversitetit- Programi CABRA i GIZ. Procesi i zoonimit të Parkut të Alpeve u prezantua nga ing. z. Nihat Dragoti, përfaqësues i INCA-s. Më pas pati diskutime nga pjesëmarrësit.

Kush është AKZM
Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura, e krijuar me Vendim të Këshillit të Ministrave në Shkurt 2015, ka për qëllim menaxhimin, mbrojtjen, zhvillimin, zgjerimin dhe funksionimin e sipërfaqeve të zonave të mbrojtura në vendin tonë, që përbëjnë sot rreth 16% të territorit të Shqipërisë. AKZM menaxhon rrjetin e zonave të mbrojtura dhe rrjetet e tjera natyrore si Natura 2000 sipas planeve të menaxhimit të hartuara. AKZM monitoron dhe inventarizon florën dhe faunën në këto zona, si dhe një aspekt shumë i rëndësishëm është gjenerimi i të ardhurave nga shërbimet ndaj të tjerëve. AKZM do t’i përdorë këto të ardhura për të investuar në po këto zona.
Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura ka një staf prej 224 persona, nga të cilët 20 në zyrën qëndrore dhe 204 në Administrata Rajonale të Zonave të Mbrojtura, duke krijuar vende të reja pune dhe një mënyrë të re përqasje për mbrojtjen e natyrës në Shqipëri.
Me këtë vendim Shqipëria i bashkohet edhe vendeve të tjera të Ballkanit, të cilat prej kohësh tregojnë kujdes për ruajtjen e vlerave natyrore, kulturore dhe sociale të vendeve të tyre.

Të dhëna mbi zonën

Vermoshi gjendet në një distancë prej 95 km nga qyteti iShkodrës. E gjithë kjo zonë quhet krahina e Kelmendit. Mbasi udhëtohet në një rrugë spektakolare malore nga Shkodra për në Vermosh, duke kaluar objekte të tilla si qafën e Rrapshit dhe urën e Tamarës mbi lumin e Cemit, udhëtari mbërrin në fshat, i cili është ngritur mbi një fushë malore të krijuar nga lumi i Vermoshit, apo siç quhet ndryshe lumi i Limit. Kjo luginë me origjinë akullnajore është vendosur në lartesinë 1.100 metra mbi nivelin e detit. Në të dy anët e luginës ngrihen shpate malesh me pjerrësi të konsiderueshme dhe të veshura me pyje dhe kullota. Bimësia drunore përbëhet kryesisht nga ahu dhe halorët. Vermoshi shquhet për panoramën e tij si dhe për reshjet e dëborës që zgjasin afro 100 ditë në vit

Tamara mori emrin nga gruaja e Vezirit të Shkodrës, e cila tek po kthehej nga Mali i zi ku kishte vajtur tё shikonte njerёzit e saj, mbeti nё fshat (atёherё kullota e Selcёs) sepse ujrat e rrёmbyeshёm nuk lejonin kalimin mbi urёn e vjetёr, qё gjendej mbi tё.
Kёshtu Veziri i Shkodrёs dha para pёr ndёrtimin e urës së re, njё urё me dy qemere, ku qemeri më i lartë ёshtё 13 m. Ura që u ndërtua u quajt ura e Tamares dhe më vonë këtë emër mori dhe fshati. Malet e thepisura të këtij fshati janë të pasura me florë të shumëllojshme dhe bimë mjekësore si: shërbelë, trumza, bliri, balsami, etj. Mbledhja e këtyre bimëve mjekësore është një burim të ardhurash për banorët e këtij fshati. Përveç florës së pasur, malet e këtij fshati janë një strehë e shumë kafshëve të egra si dhitë, derrat, lepujt, kaprojtë, etj. Në Tamarë gjenden njё sёrё shpellash karstike dhe nё disa prej tyre janё gjetur gjurmё banimesh tё hershme. Një ndër shpellat më të bukura është shpella e Malqe Grudës.

Boga është një fshat i vendosur në një luginë 950 m mbi nivelin e detit, i rrethuar nga Alpet. Në trojet e Bogës janë gjetur dëshmi arkeologjike të vendbanimeve të hershme Ilire të shek. II-III. Shpella e Madhe, afër qendrës së banuar, është një dëshmi e hershmërisë së jetës në Bogë. Lugina e këtij fshati fillon me Përroin e Thatë në Grykë të Lugjeve dhe përfundon në Qafë T’thore në lartësinë 1700 m. Boga rrethohet nga male të larta, si Mali i Livadhit me 2494 m, ku ndodhet dhe bjeshka më e bukur e Bogës, Mali i Rrabës me 2222 m lartësi dhe Mali i Bridashit me 2128 m lartësi. Këto male përveçse ia shtojnë bukurinë këtij fshati përbëjnë itinerare interesante për ngjitje malore. Në malet e veshura me masive pyjesh drunore të ahut dhe pishave gjenden shumë bimë mjekësore. Boga është vendi ideal për amatorët dhe profesionistët e speleologjisë. Këtu gjendet shpella të shumta të çmuara ndërkombëtarisht për vlerat e tyre. Përmendim këtu, Shpellën e Pucit, Shpellën e Cilikokajve e eksploruar deri tani në thellësinë rreth 505 m, Pusi i Gjek Markut, më i thelli i eksploruar në Shqipëri ku gjendet akulli fosil, Shpella e Akullores, Shpella e Mullinit, Shpella e Livadhit Bogës, Shpella e Husit, Shpella e Njerëzve të Lagur etj. Boga ka burime uji të mrekullueshme si kroni i Bogës dhe burimet e ujit Ogovan.

Studim mbi shpalljen e Parkut Kombetar te Alpeve

Po diskutohet studimi mbi shpalljen e Parkut Kombetar te Alpeve me komunitetin e Valbones. Nje muaj me pare eshte diskutuar ky projekt me komunitetin e Thethit dhe me pas do te diskutohet me ate te Vermoshit. Aktiviteti po zhvillohet nga AKZM ne bashkepunim me Ministrine e Mjedisit dhe GIZ-in.

Mbremje Festive ne qender te Himares!

Ftojmë të gjithë qytetarët, datë 23 Korrik ora 20:00-21:30 në sheshin kryesor të Himarës, të bëhen pjesë e festimeve me grupin e valleve të fëmijëve, këngë të ndryshme nga fëmijët/këngëtar, grupet polifonike të Himarës, valle tradicionale të Himarës etj.
Agjencia Kombetare e Zonave të Mbrojtura është duke finalizuar procesin e shpalljes së kësaj zone "Park Natyor". Së shpejti kjo zonë do të jetë një vlerë e shtuar në Rrjetin e Zonave të Mbrojtura në Shqipëri. Ju mirepresim te gjitheve smile emoticon
A special event will take place tonight, 23rd of July, In Himara at 20:00-21:30, to celebrate the declaration of the new marine and coastal protected area "Porto Palermo-Llaman"

Page 18 of 19

Regjistrohu me E-mail

Adresa/Kontakte

Rruga: Deshmoret e Kombit nr.1 KP:1000, Tiranë, Albania

Tel: +35542258120 / +35542225068

Email:
info@akzm.gov.al
denonco@akzm.gov.al

Rrjetat Sociale/Mobile App

googleplay