AKZM

Promovohen paketat turistike permes projektit DestiMED

Jemi te lumtur qe jemi shume afer zbatimit te paketave ekoturistike permes Projektit DestiMED ne Shqiperi duke promovuar keshtu sherbimet e vyera te Zonave te Mbrojtura ne menyren me te qendrueshme. Per me shume ndiqni videon prezantuese te Projektit DestiMED.

 

https://www.facebook.com/meetnetwork.org/videos/1033407013478040/

Dita Botërore e Jetës së Egër, Inventarizimi i Faunës së Egër

Mbi Ditën Botërore të Jetës së Egër

AKZM me mbështetjen e NaturAL dhe GIZ realizohen për herë të parë inventarizimin e 40 specieve të rrezikuara

3 Marsi është Dita Botërore e Jetës së Egër, ditë kur festohet larmishmëria e formave të jetës së egër të faunës dhe florës si dhe për t’u vetëdijësuar për të mirat e shumta që ne, njerëzit marrim nga ruajtja dhe mbrojta e tyre. Jeta e egër ka vlera thelbësore dhe jep kontributin e saj në aspektin ekologjik, gjenetik, social, ekonomik, shkencor, mësimor, kulturor dhe estetik të zhvillimit të qëndrueshëm dhe mirëqenies njerëzore.

Më 20 dhjetor 2013, në seancën e 68-të, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara (UNGA) shpalli datën e 3 marsit, pikërisht ditën e nënshkrimit të Konventës mbi Tregtinë Ndërkombëtare të Specieve të Rrezikuara të Faunës dhe Florës së Egër (CITES), si Ditën Botërore të Jetës së Egër, si ditë kur do të festohet për të rritur ndërgjegjësimin për kafshët dhe bimët e egra të botës. Dita botërore e kafshëve të egra do të festohet në vitin 2018 nën temën "Macet e mëdha, grabitqarët nën kërcënim", në vendin tonë tema mund të përshtatet "kafshët e mëdha karizmatike nën kërcënim", të cilat janë rrëqebulli, ariu, ujku, dhia e egër, kaprolli dhe pelikani.

Me vendosjen e moratoriumit të gjuetisë së paligjshme dhe moratoriumit të prerjes së pyjeve kjo ditë mund të festohet edhe në Shqipëri. Kjo ditë na kujton nevojën për të vazhduar ndërgjegjësimin dhe angazhimin kundër krimit mjedisor, i cili ka impakte të mëdha në ekonomi, mjedis dhe shoqëri.

Ruajtja dhe menaxhimi i jetës së egër në një mënyrë të qëndrueshme nuk është më një opsion për gjeneratën tonë por është kthyer në një detyrim dhe në një nevojë për t’i lënë brezave të ardhshëm një jetesë më të mirë.

Sistemi i Monitorimit të Faunës së Egër

Inventarizimi dhe monitorimi i Faunës së Egër është detyrim i ligjshëm shqiptarë dhe njëherësh proces konform Konventave dhe Protokolleve Ndërkombëtare të ratifikuara nga vendi ynë. Për këtë qëllim prej dy vitesh Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura (AKZM), nëpërmjet 12 Administratave Rajonale të Zonmave të Mbrojtura (AdZM) të saj ka nisur punën për inventarizimin dhe monitorimin e faunës së egër. Ky proces ka nisur udhën me miratimin e udhëzimit të Ministrisë së Mjedisit dt. 11.2.2016 për miratimin e metodikave të rregjistrimit të faunës së egër. Pas kësaj janë kryer trajnime të herë pas hershme të Rangersave të 12 AdZM-ve për mënyrën e mbledhjes së të dhënve, monitorimit, inventarizmit, përdorimit të GPS, etj. Ndërkohë është krijuar dhe Sistemi i Monitorimit të Faunës së Egër, i cili është elektronik. Në realizimin e gjithë këtij proçesi AKZM mbështetet nga projekti i financuar nga BE-ja, NaturAL.

Rangersat dalin në terren dhe mbledhin të dhëna për faunën e egër mëpërmjet vrojtimeve direkte, shënimit të gjurmëve dhe kamerave kurth, informacioneve për dëmtime të kafshëve shtëpiake, jashtëqitjeve të kafshëve të egra, etj. Sistemi i monitorimit përmban 4 formularë që duhen plotësuar nga Ranger-sat 1) Monitorimi i faunës së egër; 2) Kafshët dhe shpendët e egër të vrarë (të vrarë aksidentalisht, të shtypur nga automjetet dhe të asgjesuar nga njëri tjetrit); 3) Konfliktet e faunës së egër (dëmi që ato kryejnë në bujqësi dhe blektori); 4) Aktivitete të paligjshme (gjuetia e paligjshme). Të gjitha këto të dhëna hidhen nga AdZM-të në një table të strukturuar. Çdo e dhënë rregjistrohet me koordinatat e sakta të gjeoreferencuara (GPS). Të gjitha këto të dhëna hartëzohen dhe hidhen një database, e kthehen në pika në hartë që kur klikohen jepen të gjithë elementet mbi specien dhe vezhgimin e bërë si emri i species, AdZM-ja që i përket, emri i Ranger-sit që ka hedhur të dhënën, data, ora e regjistrimit, mënyra e identifikimit, numri i individëve, emri i Zonës së Mbrojtur, emri lokal i zonës, kordinatat, etj.

Në Shqipëri janë prezent mbi 80 lloje gjitarësh dhe mbi 320 lloje shpendësh

Objekt i këtij inventarizimi fillimisht u caktuan 30 specie, të cilat janë parë si objekte gjuetie dhe disa të tjera si të kërcenuara apo të rëndësishme të mbrojtura nga Konventat ndërkombëtare, ratifikuar nga ne. Më poshtë janë rezultatet e parë të inventarizimit për vitin 2017 të 30 specieve të përcaktuara, e cila po vazhdon në vitin 2018 dhe do të jetë publike në faqen e AKZM-së:

1. Ariu i Murmë                      157 individë

2. Mace e Egër                         19 individë

3. Rrëqebulli                              1 individë (fotografuar nga kamera kurth nga shoqata PPNEA në Nikaj Mertur, Tropoje me 10.11.2017

4. Lundërza                                15 individë

5. Dhia e egër                          160 individë

6. Kaprolli                               102 individë

7. Baldosa                                  44 individë

8. Ujku                                    195 individë

9. Çakalli                                    66 individë

10. Derri i egër                        281 individë

11. Lepuri i egër                     389 individë

12. Dhelpra                             387 individë

13. Zardafi/Kunadhja gushëverdhë  35 individë

14. Shqarthi/Kunadhja gushëbardhë 71 individë

15.Kryekuqe e madhe             773 individë

16. Kryekuqe qafëgjëlber       727 individë

17. Grilla                              3.102 individë

18. Rosa Bishtëgjelë               124 individë

19. Rosa e përhime                 178 individë

20. Sqepluga                           280 individë

21. Marsatorja                              4 individë

22. Shapka e Ujit                    253 individë

23. Bajza                            47.150 individë

24. Thëllënxa e Malit              258 individë

25. Pëllumb i Egër                  138 individë

26. Shapka                              412 individë

27. Turtulli                                   7 individë

28. Shkurta                                 83 individë

29. Lauresha                              30 individë

30. Pelikani kaçurel                249 individë

Gjatë inventarizmit u vunë re edhe 27 specie të tjera, prej të cilave janë përzgjedhur edhe specie për t’u inventarizuar gjatë këtij viti në habitatet e Prespës, Pogradecit dhe Liqenit të Shkodrës (ky proces realizohet me mbështetjen e GIZ) por edhe në lagunat bregdetare, ku mund të përmendim:

1. Shqiponjën 

2. Kryekuqja e Vogël

3. Mjelma

4. Karabullaku i Madh

5. Karabullaku i vogël

6. Pelikani Rozë

7. Çafka e Bardhë/Përhime

8. Flamengo

9. Pulëbardha

10. Dallëndyshja e detit

Idea për ngritjen e Qendrës së Arinjve në Parkun Kombëtar të Dajt

Megjithatë nga rezultatet e inventarizimit të vitit të kaluar për faunën e egër, ndër specie më të kërcënuara mund të veçojmë ariun e murmë. Vitin e kaluar u liruan nga kurthet e ngritura dy arinj, një në Polis të Elbasanit dhe një tjetër në Zdrajsh të Librazhdit.

Problem mbetet mbajtja e arinjve në kafaze (kaptivitet) si atraksione në restorante ose për të bërë foto në rrugë. Në total janë shpëtuar rreth 26 arinj të moshave të ndryshme nga rreth 50 të evidentuar, dhe 21 janë transportuar në qëndra shpëtimi të vendeve të tjera fqinjë si Itali, Kosovë, Gjermani, etj. Gjatë 2017 me ndihmën e fondacionit “Four Paws” (4 Putrat), “Animal Rescue Albania” (Shpetimi i Kafshëve Shqiptare) si edhe shoqata animalista italiane “Salvataggio degli Orsi della Luna”, në bashkëpunim me koalicioni e shoqatave “Të shpëtojmë arinjtë shqiptarë” (Save Albanian Bears), janë shpëtuar 8 arinj, 5 prej të cilëve janë transferuar jashtë dhe 3 presin në Kopshtin Zooloigjik të Tiranës. “Four Paws” dhe janë pjesë e fushatës së promovuar nga Ministria e Turizmit dhe Mjedisit me mbështetjen e vetë fondacionit si edhe Projektit NaturAL me koordinimit të Agjencisë Italiane të Bashkepunimit dhe Zhvillimit (AICS). Po vazhdon puna për ngritjen e një qëndre për shpëtimin e arinjve në vendin tonë.

Prandaj, këtë vit mesazhi është i qartë: të mos heshtim ndaj bzineseve që mbajnë në mënyrë të paligjshme kafshët e egra në robëri, si dhe të mbështesim një fushatë për ngritjen e fondeve për të shpëtuar ato kafshë që janë privuar nga liria e tyre. Ka ardhur koha që dhe Shqipëria të ketë Qendrën e vet të reabilimit të arinjve dhe është menduar që kjo qendër, duke qenë se duhet një sipërfaqe e madhe të jetë në Parkun Kombëtar të Dajtit.

Hapen konkurimet për kursin Alfred Toepfer Trashëgimia Natyrore

Federata EUROPARC ju fton për të ndjekur kursin Alfred Toepfer Trashëgimia Natyrore

Të drejtën për të aplikuar e kanë të rinjtë e angazhuar me punë në Zonat e Mbrojtura në institucion, ose shoqëri civile. Qëllimi i bursave është që të rritet bashkëpunimi ndërkombëtar dhe të avancohen cilësia, risia dhe dimensioni evropian i Zonës së Mbrojtur.

Programi ofron mundësinë e mbështetjes financiare për individët për një vizitë studimore në një ose më shumë zona të mbrojtura në një vend tjetër europian. Ndërkohë krijon mundësinë e marrjes së përvojave të cilat do të jenë një shanc i mirë për karrierën e ardhshme të studiuesve, por është një e mirë dhe për Federatën EUROPARC dhe anëtarët e saj.

http://www.europarc.org/news/2018/02/open-call-young-professionals-alfred-toepfer-natural-heritage-scholarships-2018/

Kurs "Menaxhimi i Turizmit në Vendet e Trashëgimisë Botërore

Kurs "Menaxhimi i Turizmit në Vendet e Trashëgimisë Botërore

 

"Menaxhimi i Turizmit në Vendet e Trashëgimisë Botërore", prodhuar nga rrjeti UNESCO "Kulturë, Turizëm dhe Zhvillim", ofron një hyrje për turizmin në vendet e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Ne kuader te parimeve dhe doktrinavet e UNESCO-s, MOOC mbulon teknologjitë e komunikimit, ekonominë, menaxhimin dhe planifikimin, dhe më shumë. Ajo synon hartuesit e politikave, menaxherët e vendeve, studentët dhe njerëzit aktivë në industrinë e turizmit. MOOC është projektuar dhe drejtuar nga një rrjet ndërkombëtar i universiteteve prestigjioze: studiuesit dhe profesorët me profil të lartë ndajnë njohuritë e tyre me ju në një mënyrë të arritshme për turizmin në vendet e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

 

https://www.fun-mooc.fr/courses/course-v1:Paris1+16008+session01/about

Intership pranë qendrës së Vizitorëve Parku Kombëtar Detar "Karaburun Sazan"

INTERNSHIP pranë qendrës së Vizitorëve Parku Kombëtar Detar "Karaburun Sazan"

 

Me mbështetjen e UNDP Albania fillon nga data 20.02.2018 aplikimi për dy pozicione internship pranë qendrës së vizitorëve në Rradhimë e cila është implementuar në funksion të Parkut Detar "Karaburun Sazan". Ky internship zhvillohet në kuadër të përmirësimit të mbulimit dhe menaxhimit efektiv të zonave të mbrojtura detare dhe bregdetare, faza e II-të.

Ky aplikim vlen për të gjithë ata të cilët duan të zhvillojnë aftësitë e tyre në menaxhim dhe zhvillim të zonave të mbrojtura detare dhe qendrave të vizitorëve.

 

‼️Afati i fundit për aplikim është data 0️⃣5️⃣0️⃣3️⃣ .️ 2️⃣0️⃣1️⃣8️⃣

Faleminderit UNDP Albania për këtë praktikë e cila zhvillohet për herë të parë këtë vit në bashkëpunim me AKZM.

Per me teper klikoni ne linkun:

https://jobs.undp.org/cj_view_job.cfm?cur_job_id=77300

XXVIII Curso Internacional de Manejo de Áreas Protegidas/VIth Mobile Seminar on Tourism in Protected Areas

 

2018 Short Course Guide / Guía de Cursos Cortos 2018

XXVIII Curso Internacional de Manejo de Áreas Protegidas (dado en español)

3 de julio al 4 de agosto, 201 Ofrecido en colaboración con la Oficina de Programas Internacionales del Servicio Forestal de los Estados Unidos, este curso se centra en los desafíos involucrados en la planificación y gestión de áreas protegidas. Enseñado totalmente en español, el curso de 32 días combina clases, ejercicios en grupo y viajes al campo a áreas protegidas de diferentes categorías, tipos de usosy desafíos de gestión en Colorado y Utah. Temas cubiertos incluyen planificación y gestión de sistemas de áreas protegidas; corredores de conservación y zonasde

amortiguamiento; manejo de recursos naturales; mitigación de impactos de proyectos de desarrollo; financiamientodelaconservación;gobernanza,colaboraciónyresolucióndeconflictos;interpretación ambiental; turismo y recreación; investigación, monitoreo y evaluación; cambio climático; y liderazgo personal y profesional. Para más información y para el link para postularse visite http://conservation.warnercnr.colostate.edu/. El costo, excluyendo pasajes y visas, es $6,395. La fecha límite para postularse es el 2 de febrero de2018.

VIth Mobile Seminar on Tourism in Protected Areas (given in English)

September 6-22, 2018The Mobile Seminar on Planning and Managing Tourismin Protected Areas is an intensive, 2.5-week field-based training event for professionals working to promote sustainable tourism and outdoor recreation in protected areas globally. It is given in partnership with the US Forest Service International Programs. Seminar themes include planningandzoningforpublicuseandtourisminprotected areas; legal, financial and policy frameworks; institutional arrangements and governance including public-private partnerships; interpretation and environmentaleducation;

and tourism infrastructure. The seminar travels through Colorado, Wyoming, Montana and South Dakota and makes visits to national parks, forests, monuments, state and local parks, a guest ranch, andatribalreservation.TheseminarvisitsYellowstone,GrandTeton,BadlandsandRockyMountain national parks, Black Hills National Forest; Devils Tower National Monument and Mount Rushmore NationalMemorial.Costexcludingairfareandvisasis$5,395.Toapplyandformoreinformationvisit http://conservation.warnercnr.colostate.edu/. Deadline to apply is May 11,2018.

Follow us on Facebook! ¡Síganos en Facebook:

https://www.facebook.com/centerforprotectedareamanagement/

Censusi i shpendëve dimërues 2018, një hap drejt zhvillimit të turizmit elitar

Klosi: Censusi kombëtar i shpendëve 2018 shtrirje më të madhe gjeografike, 10- fishim kapacitetesh.

Nga laguna e Kune-Vainit ku ndodhej për të parë nga afër mbajtjen e censusit kombëtar të shpendëve dimëorë të ujit për vitin 2018, ministri i Turizmit dhe i Mjedisit, Z. Blendi Klosi shpalli aksionin kombëtar në bashkëpunim me Ministrinë e Bujqësisë, për kontrollin dhe ndëshkimin e subjekteve që kapin, balsamosin apo ekspozojnë shpendë të rralla. 

“Nuk ka njeri që punon për mjedisin që nuk është ndier shumë keq kur shikojmë simbolin kombëtar të kapur në mënyrë ilegale, të balsamosur  në mënyrë ilegale, dhe po ashtu të ekspozuar në disa lokale apo qendra ku zhvillohet biznes, të simbolit kombëtar dhe të shumë kafshëve të rralla, është një thirrje e brendshme për të gjithë ne që nuk jemi aty ku duhet. Prandaj ne kemi marrë një aksion të madh publik për të kontrolluar dhe vendosur ligjshmërinë e cila është e qartë shpendët e rralla, kafshët e rralla, nuk lejohet të gjuhen nuk lejohet të balsamosen, nuk lejohet të mbahen në kundravajtje penale”- tha ministri Klosi gjatë takimit me ekspertë dhe përfaqësues të zonave të mbrojtura.

Duke inspektuar numërimin e shpendëve, Ministri Klosi vlerësoi mbajtjen e përvitshme të censusit kombëtar që gjatë këtij viti shënon rritje të kapaciteve dhe shtrirje me të gjerë në territor. “Përsa i përket censusit të shpendëve më vjen shumë mirë që kjo po ndodh është tashmë një aktivitet i përvitshëm, një aktivitet i cili nga vjet ka dyfishuar numrin e ekspertëve që janë përfshirë në këtë operacion, ka 10-fishuar numrin e specialistëve të agjencisë së zonave të mbrojtura, pra nga 5 sot janë 50 specialistë të zonave të mbrojtura që sot marrin pjesë në monitorimin e shpendëve në vendin tonë.” u shpreh minsitri Klosi duke theksuar edhe ndikimin pozitiv të moratoriumit të gjuetisë në shtimin e shpendëve gjatë viteve të fundit.

Kreu i Turizmit dhe Mjedisit tha gjithashtu se kundrimi i shpendëve duhet të kthehet një burim të fortë turistik për zonat e mbrojtura  ndërsa u kërkoi të gjithë drejtorive rajonale të AKZM-së që të jenë pararojë  në aksionin e mbjelljes së 20 milionë e 200 mijë pemëve deri në vitin 2020. “Ne do të presim me shumë kërshëri përgjigjet që do të vijnë nga monitorimi që do të bëjnë ekspertët për numrin e shpendëve shtegtarë që kemi sot në Shqipëri, por për ne është shumë e rëndësishme që ky fenomen të kthehet në një burim të fortë turistik për këto zona, që një turizëm i munguar si ai kundrimit të shpendëve të bëhet një atraksion i vërtetë për këto zona të mbrojtura.”

Të pranishëm në numërimin e shpendëve, ekspertë të huaj nga Birdlife International përforcuan përparësitë e Shqipërisë në fushën e turizmit falë aseteve natyrore të ruajtura. “E shkuara juaj  historike ka sjellë si pasojë një ruajtje tjetër të mjedisit, ndryshe nga sa ka ndodhur në disa vende të tjera në Europën Perëndimore ku zhvillimi ishte më shumë hap pas hapi. Por në fund Europa Perëndimore ka humbur shumë nga natyra e egër, ndërsa në Shqipëri si pasojë e situatës së dikurshme, ju keni disa zona të cilat janë të ruajtura, janë më pranë gjendjes së tyre natyrore, dhe ju keni asete të mëdha. Keni një zhvillim ekonomiko-politik që mund ta shndërroni në një përfitim. Njerëzit do të donin të shikonin këto vende që nuk i gjejnë më në Europë. Është potenciali juaj turistik dhe së bashku me burimet natyrore  që keni,  ju duhet t’i balanconi.”-tha eksperti Borut Rubinic.

Censusi kombëtar i shpendëve shtegtarë dimrërorë të ujit këtë vit shtrihet në 20 ligatina në mbarë vendin nga 16 që ishin në vitin 2016. Censusi kombëtar mbahet në kuadër të censusit ndërkombëtar  që zhvillohet njëkohësisht në 143 vende nga e gjithë bota. 

Inagurohet Qendra e Informacionit, Radhimë

Në kuadër të Ditës Botërore të Turizmit dhe Vitit Ndërkombëtar të Zhvillimit të Turizmit të Qëndrueshëm 2017, Ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi inaguroi Qendrën e Informacionit, Radhimë, e cila do t’i shërbejë turistëve që duan të vizitojnë Parkun Kombëtar Detar Karaburun Sazan.

Në ceremoni ishin të pranishëm dhe Z. Nino Merola, Drejtor i Agjencisë Italiane për Bashkëpunim dhe Zhvillim, Z. Brian J. Williams, Koordinator i Përhershëm i OKB dhe Përfaqësues i Përhershëm i UNDP, Drejtori i Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura , Zamir Dedej,përfaqësues i Delegacionit të Bashkimit Evropian në Shqipëri, përfaqësues të sektorit të turizmit të Rajonit të Vlorës, të Projektit NaturAL, PNUD-it, AdZM, Vlorë, AKZM. Më pas të pranishmit vizituan dhe Qendrën e Vizitorëve Llogara.

“Po inagurojmë një qendër të re informacioni, e ndërtuar së bashku me parterët e gjithkohshëm në mbështetje të zhvillimit mjedisor në vendin tonë UNDP dhe Coperacione Italiane dhe mendoj që ka një ngjarje shumë të bukur përsa i përket bashkërendimit, tashmë, të përpjekjeve tona për të ruajtur Mjedisin, por dhe këtë mjedis të ruajtur ta vëmë në shftytëzim të një turizmi më të zhvilluar.

Jemi sot, jo më kot në një ditë jashtë sezonit turistik, për t’i dhënë kuptim zgjatjes dhe jetëgjatësisë më të madhe të zhvillimit të turizmit në vendin tonë. Vlora dhe shumë objekte të tjera, shumë zona të tjera, të cilat kanë potenciale të vërteta turistike, është e pa tolerueshme dhe e pa falshme dhe aspak logjike që shfrytëzohen vetëm brenda sezonit turistik.

Në aktivitete të tilla si ky që po inagurojmë sot përpiqemi ta zgjerojmë shumë më tepër arsyen, pse jo vetëm turistët e huaj që vijnë me shumicë tashmë në Vlorë por dhe turizmi shqiptartë ketë arsye për të ardhur në Vlorë, për të shëtitur në këtë park kombetar kaq të bukur dhe për të marrë të gjithë kënaqësitë edhe nga kjo mënyrë e re e menaxhimit të turizmit gjithëvjetor.

Në përpjekjet e Ministrisë së Turizmit dhe e Mjedisit mbrojtja e natyrës do të vazhdoj të jetë një prioritet kryesor. Po, po ashtu aksioni ynë i madh për pastrimin e Shqipërisë, edhe nga kjo pikë merr një frymëmarrje tjetër.

Është shumë bukur sipërfaqja këtu brenda, është shumë mirë e investuar i gjithë sistemi i informacionit, por fatkeqësisht pranë kësaj pike përsëri ka zona që nuk janë të denja për një Park Kombëtar Detar, në fund të fundit nuk janë të denja për një Shqipëri të pastër që ne duam të gjithë së bashku. Prandaj përpjekja jonë deri në fillimin e sezonit të ri turistik , pra deri në fillim të muajit maj të vitit të ardhshëm do të jetë e fokusuar tek pastërtia, tek ngritja e qendrave të tilla informacioni për ata që duan të shfrytëzojnë sezonin turistik, por edhe bashkërendimi ashtu sic jemi këtu në sallë i  punonjësve të industrisë së mjedisit dhe turizmit së bashku me bizneset lokale, së bashku me partnerët tanë lokalë, biznesmenë te kësaj fushe dhe natyrisht së bashku me partnerët tanë ndërkombëtar  dhe me organet e tjera si universiteti i Vlorës dhe shkollat e Vlorës për të pasur një aksion kombëtar për paërgatitjen e një viti shumë të sukseshshëm turistik, vitin 2018. Do të vazhdojmë të jemi së bashku me partnerët tanë në këtë përpjekje të madhe për ta kthyer turizmin shqiptar në një industri të vërtet zhvillimi jo vetëm për këtë zonë të mrekullueshme që mbulon Parku Kombëtar Detar Karaburun Sazan, por për të shkuar më shumë se kaq në një sipërfaqe shumë herë më të madhe të mrekullueshme të këtij territory”, tha në fjalën e vet Ministri i Turizmit dhe i Mjedisit, Blendi Klosi.

Qendrat e vizitorëve në Parqet Kombëtare do të shoqërohen me informacion të bollshëm, të plotë dhe atraktiv, të cilat do të përcillen në një mënyrë innovative për vizitorët në Shqipëri, duke pasur në fokus vendosjen në pah të autenticitetit të natyrës sonëe, e cila përbën një ndër asetet kryesore të turizmit shqiptar.

Nga ana tjetër këto qendra do të jenë një mjet i nevojshëm për Administratorët e Parqeve për të orientuar dhe kontrolluar fluksin turistik, krijuar bazë të saktë të dhënash për vizitorët dhe aplikimit të tarifave për hyrjet dhe shërbimet që ofron parku. Në këtë kuptim qendrat janë një hap i rëndësishëm drejt një menaxhimi më efektiv dhe të qëndrueshëm të ZM-ve në Shqipëri, duke u orientuar drejt synimit për vetëfinancimin e tyre. Si dhe një mënyrë e mirë për të orientuar vizitorët drejt aktiviteteve që nuk dëmtojnë ose rrezikojnë vlerat e zonës.

Qendra e Vizitorëve të Parkut Kombëtar Detar Karaburun-Sazan në Radhimë është lokalizuar në një pikë strategjike për promovimin e parkut të parë dhe të vetëm detar në Shqipëri, duke qenë lehtësisht e aksesueshme nga vizitorët, pasi ndodhet shumë afër zonës ku nisen anijet e “medha” turistike që ofrojnë ture në Karaburun- Sazan dhe mjetet e vogla të lundrimit.

Ekrani interaktive (touch screen) do të shërbejë si një mjet I shkëlqyer interaktiv që do të krijojë mundësinë e përcjelljes së informacionit në sa më shumë gjuhë të huaja. Ekrani lejon përshtatjen dhe shtimin e informacionit me një kosto jo të lartë.

Zonat e mbrojtura prej dy vitesh janë tashmë në qendër të vëmendjes së opinionit publiku, komuniteteve, medias dhe turistëve vendas e të huaj.

Brenda dy vitesh është investuar dhe po investohet fuqishëm në 11 qendra Vizitorësh, 4 prej të cilave janë në përfundim e sipër si në Parkun Kombëtar Dajt, Llogara, Divjakë-Karavasta, Theth, si dhe po rikonstruktohen 2 zyra AdZM-ve në Qafë Shtamë, Valbonë që do të shërbejnë dhe si qendra vitorësh. Të gjitha këto janë një investim i buxhetit të shtetit prej 110 milionë lekë të reja. Ndërsa pajisja e tyre është marrë përsipër projekti NaturAL me një fond prej 170 mijë euro.

Ndërsa ndërtimi i Qendrës së Informacionit në Rradhimë dhe trajnimi i personelit, ka kushuar rreth 50 mijë dollarë dhe është bashkëpunim mes UNDP-së, WWF, INCA. Kjo qendër i shërben Parkut Kombëtar detar Karaburun Sazan zonë ku PNUD-i zhvillon një projekt prej 2 milion dollarësh.

Këtë vit gati është katër fishuar numri i vizitorëve në Zonat e Mbrojtura. Dy vite më parë në Zonat e Mbrojtura u shënuan 400 mijë vizitorë ndërsa këtë vit 1 milion e 500 mijë vetë. më i frekuentuari është Parku Kombëtar i Tomorit me 160 mijë vetë, më pas vjen Butrinti, Thethi, Llogara dhe Divjakë-Karavasta. 

Kongresi i I i Ranger-save

Kongresi i I i Ranger-save

 

Në kuadër të festimeve të Ditës Botërore të Rangers – ave, Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura dhe Shoqata e Parqeve Kombëtarë të Shqipërisë, me mbështetjen e projektit NaturAL, të financuar nga Bashkimi Evropian, koordinuar nga Agjencia Italiane për Zhvillim dhe Bashkëpunim në partneritet me Unionin Ndërkombëtar për Mbrojtjen e Natyrës (IUCN) dhe Shoqatën e Botanistëve Italianë (SBI), kanë organizuar një sërë aktivitetesh në të gjitha qarqet e vendit dhe kulmuan në Tiranë më dt 31 korrik me Kongresin e Parë të Ranger-save, mbajtur në Muzeun Historik Kombëtar.

 “Shumë Ranger-sa nuk janë këtu sot, pasi janë të angazhuar në fikjen e zjarreve dhe unë dua t’i falenderoj sot, megjithatë presim shumë, të shfaqeni, të takoheni me komunitetin, të jeni aty në çdo ngjarje të zonës tuaj”- tha Zamir Dedej Drejtori i Përgjithshëm i AKZM-së.

Ndërsa drejtuesja e projektit NaturAL Caterina Carugati gjatë fjalës së saj tha: Projekti i financuar nga Bashkimi Evropian, NaturAl do të vazhdojë të mbështesë zonat e mbrojtura në Shqipëri, duke investuar në forcimin e aftesive teknike dhe menaxheriale, përmirësimin e njohurive të stafit të zonave të mbrojtura si dhe ne investime infrastrukturore, të cilat do të bëjnë të mundur përgatitjen e Shqipërisë drejt Rrjetit Natura 2000. 

Që nga krijimi i Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura në vitin 2015, Shqipëria ka një trup prej 108 Ranger-sa, të cilët punojnë direkt në ruajtjen e vlerave të natyrore të Zonave të Mbrojtura në vend.

Kjo trupë kompletohet nga një numër (rreth 50) specialist monitorimi, të cilët punojnë në monitorimin dhe ruajtjen e specieve të egra dhe vlerave të biodiversitetit. AKZM mbështetet nga Projekti NaturAL dhe po punon fort në ngritjen e kapaciteteve dhe sigurimin e pajisjeve dhe infrastrukturës së nevojshme, më mënyrë që renxhërsat të plotësojnë detyrimet e tyre. Sigurimi i automjeteve, pajisjeve të terrenit, uniformat, etj e kanë përmirësuar dukshëm punën e renxhërsave.

Shoqata Kombëtare e Parqeve të Shqipërisë është një shoqatë jo fitimprurëse, e ngritur për të rritur ndërgjegjësimin dhe për të mbështetur punën kritike të stafit të zonave të mbrojtura në ruajtjen e trashëgimisë sonë natyrore dhe kulturore. Roli i AKZM-së është fuqizimi i stafit të zonave të mbrojtura, veçanërisht i renxhërsave duke mbështetur përpjekjet e tyre dhe ofrimin e trajnimeve në ngritjen e kapaciteteve dhe programeve të shkëmbimit për anëtarët e saj në mënyrë që të sigurohet një roje parku i trajnuar mirë dhe i pajisur siç duhet për të menaxhuar natyrat e egra më të çmuara të vendit tonë.

Pjesëmarrësit në këtë takim siguruan bashkëveprim të plotë dhe ndanë përvojat e tyre mbi rolin e rëndësishëm të Rangers-ave dhe mundësitë e ardhshme për mbështetjen e rolit të tyre dhe përmirësimin e kapaciteteve të tyre nëpërmjet përmirësimit të bashkëpunimit.

.

Dita Botërore e Rangers – ave, 31 Korrik – përkujton dhe vlerëson punën e palodhur dhe rolin e rëndësishëm te rangers – ave në mbarë botën për mbrojtjen e vlerave të spikatura të trashëgimisë natyrore dhe kulturore. Për herë të parë kjo ditë është festuar 10 vite me parë, në vitin 2007. Kjo ditë është një rast unik për të mbështetur punën jetike të Rangers – ave, të cilët shpesh janë të ekspozuar ndaj kushteve të rrezikshme mjedisore apo ndaj kafshëve të egra, dhe rrezikojnë jetën e tyre duke u përballur me personat që zhvillojnë aktivitete të paligjshme, si prerja e drurëve, peshkimi apo gjuetia e paligjshme.

Në Shqipëri, festimet për këtë ditë u zhvilluan gjatë gjithë javës 23 – 31 Korrik në të 12 AdZM-të nën moton “Unë dua të jem një Ranger”, duke i përqëndruar aktivitetet kryesisht tek fëmijët, pjesë e shkollave verore, si dhe me komunitetin që jeton përreth Zonave të Mbrojtura. Përmes aktiviteteve të zhvilluara synohet afrimi dhe edukimi i tyre me dashurinë për natyrën dhe rëndësinë e ruajtjes së saj. Edukimi i brezave është investimi më i madh që mund të bëhet për një vend dhe në këtë linjë aktivitetet me në fokus fëmijët janë të një rëndësie të madhe për Agjencinë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura.

Aktivitetet gjatë kësaj jave (23 – 31 Korrik 2017), kanë në fokus Rangers-at si një strukturë shumë e rëndësishme e mbrojtjes së natyrës shqiptare. Rangers-at janë punonjës të Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura, të cilët patrullojnë në terren për evidentimin e aktiviteteve të paligjshme dhe shërbejnë si guida në park për promovimin e vlerave më të spikatura të Zonave të Mbrojtura.

Të gjitha administratat rajonale të zonave te mbrojtura sipas programit të përcaktuar zhvilluan aktivitete me fëmijët duke ju treguar atyre sesi vepron një ranger në situata të ndryshme për të mbrojtur natyrën, duke i sjellë në terrenin ku rangers-at punojnë çdo ditë. Nga ana tjetër aktivitetet janë përqëndruar gjithashtu edhe në bisedat dhe diskutimet me komunitetin e zonës rreth përfitimeve që kanë ata duke jetuar afër Zonave të Mbrojtura dhe rolin e Rangers-ave në mbrojtjen e natyrës. 

 

 

Page 2 of 18

Regjistrohu me E-mail

Adresa/Kontakte

Rruga: Deshmoret e Kombit nr.1 KP:1000, Tiranë, Albania

Tel: +35542258120 / +35542225068

Email:
info@akzm.gov.al
denonco@akzm.gov.al

Rrjetat Sociale/Mobile App

googleplay