AKTIVITETE

Projekti CABRA, mbështetje për ruajtjen e agrobiodiversitetit në Shqipërinë rurale

Parku Natyror Rajonal i Shkrelit, i cilësuar edhe si Porta e Alpeve shqiptare, është një ndër dy parqet rajonale në veri të Shqipërisë, që është inauguruar disa muaj më parë. Ky park është krijuar falë bashkëpunimit të komuniteteve lokale dhe mbështetjes së Bashkëpunimit Gjerman nëpërmjet GIZ (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – Shoqata për Bashkëpunim ndërkombëtar) në Shqipëri. Projekti i GIZ-se, “Ruajtja e agrobiodiversitetit në Shqipërinë rurale” (CABRA) ka mbështetur prej vitit 2008…

Ekosistemi i gështenjës së Tropojës, me homogjenitetin gjenetik më të lartë në Europë

Specialisti i ekosistemit të gështenjës, njëherësh kryetar i shoqatës “Gështenja e Tropojës”, inxhinier Shpend Nikoçi, në një intervistë për ATSH-në, evidenton vlerat që mbart ky frut, në aspektin ushqimor, mjeksor, ekonomik, ekologjik e tradicional. Por gjithashtu, ai shpreh shqetësimin e madh për një sërë rreziqesh që i kanosen seriozisht sot kësaj pasurie kombëtare, më e madhja në Ballkan në llojin e saj. Ai thekson nevojën emergjente për ndërhyrje të organeve të specializuara…

Shqipëri-Kosovë, takimi i dytë i grupit të punës

Shqipëri-Kosovë, takimi i dytë i grupit të punës Më datën 30 – 31 tetor 2015 u zhvillua takimi i dytë i grupit të punës, për bashkëpunimin ndërkufitar Shqipëri-Kosovë. Takimi i parë është mbajtur në muajin gusht të këtij viti në Shqipëri, ndërsa i dyti u zhvillua në Kosovë. Në takim mori pjesë Ferid Agani, Ministër i Mjedisit dhe i Planifikimit Hapsinor të Kosovës, i cili ndër të tjera tha: “Unë…

Dedej në takimin e 5-të Komitetit Drejtues të Projektit MedPartnership dhe ClimVar & ICZM

Dedej në takimin e 5-të Komitetit Drejtues të Projektit MedPartnership dhe ClimVar & ICZM Drejtori i Përgjithshëm i AKZM, Z. Zamir Dedej merr pjesë në takimin e 5-të, që  është  dhe mbledhja e fundit e Komitetit Drejtues të Projektit MedPartnership dhe ClimVar & ICZM. Takimi mbahet nw Greqi, filloi më datë 3 nëntor 2015 dhe do të zgjasë 2 ditë. Në të marrin pjesë përfaqësuesit zyrtarë të vendeve të mesdheut,…

Gështenjat në Tropojë, së shpejti shpallen“Zonë e Mbrojtur”

Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura, duke vlerësuar vlerën ekologjike dhe atë ekonomike të masivit të gështenjave në Tropojë, po përgatitet që t’i jap statusin “Zonë e Mbrojtur” me qëllim mirëmenaxhimin e sipërfaqes së kultivuar me këtë frut. Masivi i gështenjave të Tropojës, merr edhe vlerën e një parku turistik, ku shumë vizitor kurioz ngjiten drejt tij edhe për turizmin e natyrës, të sportit apo ekoturizmin. Fruti i gështenjës është edhe një…

Parku Divjake- Karavasta vizitohet nga studente te huaj

Parku Kombetar Divjake- Karavasta vizitohet kohet e fundit nga studente te huaj Ceke, Skoceze te cilet jane shume te interesuar per te njohur faunen e Parkut. Sot gjithashtu vizitore ishin dhe 2 vellezer nga Suedia admirues te natyres. Administrata e Zonave te Mbrojtura-Qarku Fier

Ministri i Mjedisit priti ish-Sekretarin e përgjithshëm të Shtetit Francez

Ministri i Mjedisit, Z. Lefter Koka priti në një takim ish-Sekretarin e përgjithshëm të Shtetit Francez, ish-ministrin dhe të dërguarin special të Ministres Franceze të Ambjentit, Zhvillimit të Qëndrueshëm dhe të Energjisë, Z. Jean-Louis Bianco.Ministri Koka e njohu Z. Bianco me arritjet e qeverisë shqiptare në këto dy vite në fushën e mjedisit duke theksuar se është punuar shumë në ndërtimin e sistemeve me besimin se janë pikërisht sistemet që…

Lista e Zonave të Mbrojtura dhe aktet e miratimit të tyre

RRJETI I ZONAVE TE MBROJTURA NE REPUBLIKEN E SHQIPERISE Nr. Kategoria Qarku Rrethi Emëri i ZM Miratimi Nr.ZM Sipërf. Ha 1 I Kukës Tropojë LumiiGashit VKMnr.102,datë15.01.1996 1 3,000.0 2 I Gjirokastër Gjirokastër Kardhiq VKMnr.102,datë15.01.1996 1 1,800.0   SHUMAI RezervatStriktNatyror/RezervatShkencor   2 4,800.0 3   Shkodër Shkoder Thethi VKMnr.96,datë21.11.1966 1 2,630.0 4 II Dibër Dibër Lura VKMnr.96,datë21.11.1966 1 1,280.0 5 II Vlorë Vlorë Llogara VKMnr.96,datë21.11.1966 1 1,010.0 6 II Korçë Korçë…

“Natyra 2000”, prezantohet projekti për menaxhimin e Zonave të Mbrojtura

Projekti “Forcimi i kapaciteteve në Zonat e Mbrojtura” u prezantua të enjten në Tiranë, gjatë punimeve të konferencës “Natyra 2000”. Të pranishëm ishin Zv.ministrja e Mjedisit, Oljana Ifti, ambasadori italian, Massimo Gaiani, Drejtori i AKZM-së, Zamir Dedej përfaqësues nga Delegacioni Evropian etj. Zv.ministrja Ifi, në hapjen e konferencës, theksoi se ”në dy vite kemi përmirësuar infrastrukturën në 7 Zona të Mbrojtura”. “Do të nisin të zbatohen 5 plane menaxhimi dhe janë gati…

Drejtori i AKZM-se, Zamir Dedej nenshkruan memorandum bashkepunimi ne ZM

Gjate vizites ne Çeki te delegacionit shqiptar, drejtuar nga Kryeministri Edi Rama, Drejtori i AKZM-se, Zamir Dedej  ka nenshkruar nje memorandum bashkepunimi ne fushen e Zonave te Mbrojtura. Ky eshte hapi i pare per bashkepunime te ketij niveli me partneret nderkombetare. AKZM synon ti ktheje zonat e mbrojtura ne atraksione turistike per turistet e huaj dhe burim te ardhurash dhe mireqenie. Lexo me shume

Konferenca Kombetare "Zhvillimi i Turizmit ne Zonat e Mbrojtura"

Nis punimet Konferenca Kombetare "Zhvillimi i Turizmit ne Zonat e Mbrojtura". Ne konference eshte i pranishem Prefekti i Korces Z. Ardit Konomi, Drejtori i AKZM Z. Zamir Dedej, si dhe perfaqesues te MM, AKZM, IUCN, WWF, UNDP, GIZ, te Rrjetit per Mbrojtjen e Natyres, OJF te zones etj. Konferenca organizohet nga AKZM ne bashkepunim me Rrjetin per Mbrojtjen e Natyres. Pervec masave te marra per mbrojtjen e zonave dhe resurseve…

Turistë francezë vizitojnë Parkun Kombëtar të Divjakës

Këtë fundjavë, veç vizitorëve të shumtë vendas, pati edhe tri kampera me turistë lëvizës që vinin nga Franca. Pasi kanë përshkuar vijën bregdetare dalmate, ata qëndruan për disa orë edhe në Divjakë për të vazhduar rrugëtimin e tyre drejt jugut. Të befasuar nga natyra e bukur dhe popullimi i parkut me shpendë të rrallë, turistët francezë drekuan në një nga restorantet e shumtë që ndodhen në këtë park. Ata ndanë përshtypjet…

Zonat e mbrojtura, investim në sinjalistikë e infrastrukturë detare

Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura ka organizuar sot në qytetin e Vlorës një takim me 12 administratorët e Zonave të Mbrojtura të qarqeve të Shqipërisë, për vënien në efiçencë të këtyre Zonave sipas programit elektronik MMT. Të pranishëm në këtë aktivitet ishin kryetari i bashkisë Vlorë, Dritan Leli, Drejtori i AKZA Albania, Zamir Dedej, ambasadorja e PNUD-it në Tiranë, Benjelloun, specialiste të mjedisit dhe përfaqësues të grupeve të interesit.Zamir…

Kontrolle në Parqet Kombëtare

Stafi i AdKZM ka kryer kontrolle në Parkun Kombetar ''MALI TOMORRIT''dhe ne Monumentin ''UJVARA E SOTIRES''. Janë vendosur tabela orientuese per turistet dhe vizitoret.  AKZM

Studim mbi shpalljen e Parkut Kombetar te Alpeve

Po diskutohet studimi mbi shpalljen e Parkut Kombetar te Alpeve me komunitetin e Valbones. Nje muaj me pare eshte diskutuar ky projekt me komunitetin e Thethit dhe me pas do te diskutohet me ate te Vermoshit. Aktiviteti po zhvillohet nga AKZM ne bashkepunim me Ministrine e Mjedisit dhe GIZ-in.

Mbremje Festive ne qender te Himares!

Ftojmë të gjithë qytetarët, datë 23 Korrik ora 20:00-21:30 në sheshin kryesor të Himarës, të bëhen pjesë e festimeve me grupin e valleve të fëmijëve, këngë të ndryshme nga fëmijët/këngëtar, grupet polifonike të Himarës, valle tradicionale të Himarës etj. Agjencia Kombetare e Zonave të Mbrojtura është duke finalizuar procesin e shpalljes së kësaj zone "Park Natyor". Së shpejti kjo zonë do të jetë një vlerë e shtuar në Rrjetin e…

Takim me punonjësit e Parkut Kombetar Shebenik-Jabllanice

Inplemetimi i Planit të Menaxhimit të parkut kombëtar Shebenik-Jabllanicë dhe hapat që do të ndiqen në lidhje me aktivitetet e përcaktuara ishte tema e takimit të përbashkët ndërmjet drejtuesve të IUCN dhe Administratës të Zonave të Mbrojtura në Librazhd. Të përfshirë në këtë projekt janë dhe shoqëria civile cila po jep një kontribut të rëndësishëm në funksion të promovimit të vlerave ekoturistike dhe social ekonomike të zonës!!

Forcimi i kapaciteteve kombëtare për mbrojtjen e natyrës

Drejtori i Agjencise se Zonave te Mbrojtura, AKZM, Zamir Dedej, gjate nje interviste te dhene per ALSAT TV, ku flet per projektin IPA 2013 “Forcimi i kapaciteteve kombëtare për mbrojtjen e natyrës - përgatitje për rrjetin ‘Natura 2000'”, si dhe per punen qe po behet per nje manaxhimin sa me te mire te Zonave te Mbrojtura.
Page 4 of 5

Regjistrohu me E-mail

Adresa/Kontakte

Rruga: Deshmoret e Kombit nr.1 KP:1000, Tiranë, Albania

Tel: +35542258120 / +35542225068

Email:
info@akzm.gov.al
denonco@akzm.gov.al

Rrjetat Sociale/Mobile App

googleplay